Inhoudsopgave
Wat is er mis met zonnepanelen?
Als een zonnepaneel plaatselijk teveel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes in de cel ontstaan. Deze beschadigingen zijn de zogenaamde hotspots. Hotspots leiden tot extra weerstand, waardoor een cel lokaal (te) warm wordt. Dit leidt tot problemen omdat het rendement van de zonnepanelen omlaag gaat.
Kunnen zonnepanelen stuk gaan?
Een zonnepaneel gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Toch kan het zijn dat een paneel of ander onderdeel eerder defect is. Dat kan te wijten zijn aan verschillende factoren. Soms is een zonnepaneel bijvoorbeeld al beschadigd nog voor je gebruikmaakt van jouw zonne-installatie.
Wat gaat er veranderen met salderen?
De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023 (let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen). Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert.
Wat is het grote probleem van zonne energie?
Als de connecties op de zonnepanelen tijdens de productie niet goed aan elkaar zijn gelast, dan kan daar een zogenaamde bottleneck van energie ontstaan. Zoals al eerder aangegeven is het erg belangrijk dat de elektriciteit vrij kan stromen en dat kan alleen als alle cellen correct aan elkaar gekoppeld zijn.
Wat als je geen zonnepanelen kan plaatsen?
Zelf groene stroom opwekken, zonder zonnepanelen op je dak: het kan met ZonneHubTM van Eneco. Handig als je wilt profiteren van de voordelen van zonne-energie, maar panelen op je eigen dak geen optie zijn. Wij regelen een dak en installeren daar zonnepanelen op.
Hoe weet je of een zonnepaneel kapot is?
De enige manier om defecte zonnecellen te ontdekken is het paneel te laten inspecteren met elektroluminescentie camera. Daarbij laat men stroom door het zonnepaneel lopen waardoor het paneel als het ware licht uitzendt. Dit wordt vastgelegd met infraroodcamera’s.
Kunnen zonnepanelen stuk vriezen?
Zonnepanelen met vorst Ook een ijslaag kan voor rendementsverlies zorgen. IJskristallen zullen zich dus wel vormen op de zonnepanelen, maar deze zullen niet kapotvriezen of kapot springen. Let er wel op dat je geen heet water over de bevroren panelen gooit. Dit kan namelijk wel voor beschadiging zorgen.
Kun je zonnepanelen doormeten?
De opgegeven spanning en stroom zijn vaak de open spanning en kortsluit stroom. Je mag het paneel dus met je meter-in-stroomstand kortsluiten en de stroom meten. Met een batterij moet je dat niet doen, maar een zonnepaneel kan hier gewoon tegen.
Wat houd salderen in?
Levert u zelf energie aan het openbare net? Dat trekt uw leverancier van de door hem geleverde energie af. Deze aftreksom heet salderen.
Hoe wordt de salderingsregeling afgebouwd?
Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%, tot 0% in 2031. Dus in 2023 mag je nog 91% van de opgewekte stroom salderen, in 2024 mag je nog 82% salderen enzovoort. Onderstaande grafiek geeft een duidelijk beeld van hoe de salderingsregeling wordt afgebouwd.
Waarom is er bij zonne-energie nog steeds CO2 uitstoot?
CO2-uitstoot zonnepanelen Door verbeterde productieprocessen van de fabrikant en de kwaliteit van zonnepanelen, is jouw installatie steeds sneller CO2-neutraal. De CO2 die vrijkomt bij de productie en plaatsing van zonnepanelen, wordt gemiddeld binnen 1 jaar al gecompenseerd door de opwek van zonne-energie.