Wat is geboorte aangifte?

Wat is geboorte aangifte?

Als je geboorteaangifte doet, stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Zonder dit bewijs heeft je kind geen identificatie. Je kunt je kind dan bijvoorbeeld niet verzekeren, en ook niet inschrijven bij scholen.

Wat als een vader kind wil erkennen maar moeder niet?

Als de moeder niet wil dat de vader het kind erkend, dan is het principe alleen mogelijk om een procedure via de rechtbank te voeren. Daarbij kan de vader onder voorwaarden vervangende toestemming vragen voor erkenning. Bijstand van een advocaat bij dit verzoek is verplicht.

Kan ik het kind van mijn vriendin erkennen?

Niet alleen de biologische vader, maar ook een persoon die het kind niet verwekt heeft, kan een kind erkennen. Dan moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn: De man die het kind erkent, moet 16 jaar of ouder zijn. De moeder of het kind moet vooraf schriftelijk toestemming geven.

Wie kan aangifte geboorte doen?

Wie geboorteaangifte mag doen Als vader, duomoeder of moeder geen aangifte kunnen doen, moet de aangifte worden gedaan door: iemand die bij de geboorte aanwezig was, of: de eigenaar van het huis waarin het kind is geboren, of: een medewerker van de instelling waar het kind is geboren (bijvoorbeeld het ziekenhuis).

Welke gemeente geboorte aangeven?

De moeder, de vader of beide samen moeten binnen de 15 dagen na de geboorte het kind aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar het geboren is. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om de geboorteaangifte van uw kind in de kraamkliniek te doen.

Kan een donor een kind erkennen?

Kan een donor het kind erkennen? Voor erkennen is toestemming van de moeder die bevalt van het kind nodig. Wanneer deze moeder ermee instemt dat de donor het kind erkent, dan kan de donor het kind erkennen.

Kan je een ongeboren kind erkennen?

Kind erkennen tijdens de zwangerschap Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. U kunt in elke gemeente van Nederland het kind erkennen. Als de (aanstaande) moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming voor erkenning geven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven