Wat is het belang van organische stof?

Wat is het belang van organische stof?

Organische stof is van groot belang voor de bodemstructuur, verkruimelbaarheid, slempgevoeligheid, vochthoudend vermogen en de bewerkbaarheid van de grond. Bij dalgrond zorgt de organische stof voor een betere binding van de gronddeeltjes, een mindere stuifgevoeligheid en voor een betere beschikbaarheid van vocht.

Wat zit er in organische stof?

Organische stof komt in de bodem terecht via aanvoer van gewasresten (blad, stengels en wortels) en dierlijke mest. Bacteriën en schimmels en andere bodemorganismen breken dit af totdat er onverteerbare resten overblijven. Dat is humus ofwel stabiele organische stof.

Wat doet organische stof in de bodem?

Meer organische stof in de bodem levert naast een positief bijdrage aan de waterkwaliteit, ook een positieve bijdrage aan de bodemvruchtbaarheid. Organische stof bindt nutriënten en water. Door een hoger organisch stofgehalte kunnen meer nutriënten worden gebonden en kan meer water worden vastgehouden.

Wat is organische stof balans?

Effectieve organische stof is de hoeveelheid organische stof die één jaar na toediening nog over is in de bodem en dan deel uitmaakt van de bodem-organische stof. Aanvoerbronnen zijn: gewasresten die achterblijven, groenbemesters die worden ingewerkt en organische mest.

Hoeveel organische stof in compost?

Compost bevat meer dan 100 kg effectieve organische stof per ton en daarmee is de eigenlijke waarde meer dan 100 euro per ton.

Wat is Aggregaatstabiliteit?

Het bepalen van de aggregaatstabiliteit verschaft informatie over de gevoeligheid van bodems voor erosie door water en wind, hetgeen bijvoorbeeld kan worden voorkomen door het bodemoppervlak met muls te bedekken.

Hoeveel organische stof in de bodem?

Als indicatie voor een wenselijk organische stofgehalte kan 3% aangehouden worden, bij zware klei een wat hoger percentage. Veel van het aangevoerde materiaal wordt al binnen een jaar afgebroken. Jaarlijks wordt tussen 2 en 4% van de oude organische stof uit vorige jaren afgebroken.

Hoe bereken je organisch stofgehalte?

Het organische stofgehalte kun je bepalen door te wegen, gloeien en opnieuw wegen van bodemmonsters. Let op de juiste monsternummers • Ruim resten meteen op. Gehalten worden berekend op de massa minerale delen. Meng 4 gr van het bodemmonster met 20 ml gedestilleerd water.

Hoeveel fosfaat zit er in compost?

Voor de mestwetgeving telt fosfaat in compost voor 50% mee mits deze 50% niet boven een fosfaatgehalte van 3,5 kg/ton ds uitkomt. Het deel boven de 3,5 kg/ton ds telt voor 100% mee. De stikstof in compost telt voor 10% mee en komt alleen ten laste van de kunstmest-N ruimte.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven