Wat is het doel van katheteriseren?

Wat is het doel van katheteriseren?

Het doel van een blaaskatheter is het legen van de blaas als plassen niet mogelijk is of bij incontinentie. De urine loopt dan in een zak. Voor overdag zijn dit kleinere zakken van 500 of 750 ml, welke aan je been worden vastgemaakt.

Hoe zit een katheter vast?

De katheter via de buikwand (suprapubische katheter) wordt ingebracht onder plaatselijke verdoving. De uroloog maakt een klein sneetje in uw buik (net boven het schaambeen) en brengt zo de katheter in uw blaas. Er zit dan geen slangetje in uw plasbuis en het is dus nog mogelijk om op de normale manier te plassen.

Waarom een Blaaskatheterisatie?

De katheter is nodig als de urine niet goed uit de blaas wordt afgevoerd. De meest voorkomende reden om een katheter in te brengen is incontinentie, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat of verzakking van de blaas, waarbij de plasbuis wordt dichtgedrukt.

Wat is het doel van intermitterend katheteriseren?

Het doel van intermitterende katheterisatie is dat jouw blaas regelmatig volledig wordt geleegd. Hierdoor kunnen complicaties zoals een blaasontsteking, incontinentie (urineverlies) of in het ergste geval (chronisch) nierlijden, worden voorkomen.

Wie plaatst katheter?

Een arts of verpleegkundige brengt de transurethrale katheter in. De katheter gaat door de plasbuis naar de blaas. Dit doet geen pijn, maar kan bij het inbrengen vervelend aanvoelen. De verpleegkundige geeft uitleg over de verzorging en het gebruik van de urinezak, katheterventiel en/of stopje.

Wat zijn de indicaties voor het inbrengen van een katheter?

Indicaties voor het inbrengen van een katheter Er zijn zowel lange termijn indicaties als korte termijn indicaties. Een aantal korte termijn indicaties zijn; Blaas retenties (achterhouden van urine in blaas). Voor het afnemen van urine bij incontinente patiënten, voor bijvoorbeeld onderzoek bij verdenking van een urineweg infectie of andere

Wanneer gebeurt het vervangen van de katheter?

Vervangen van de katheter . Het vervangen van de katheter zelf gebeurt op advies van uw arts. Meestal wordt de katheter tussen de 4 en 12 weken vervangen. Dit is afhankelijk van de soort katheter, het afvloeien van urine (mate van doorstroom) en eventuele ‘neerslag’.

Kan een katheter een blaasontsteking hebben?

In het begin kan er na het inbrengen van de katheter wat bloed in de urine zijn. Ook bij het langdurig gebruik van een katheter kan er door irritatie een spontane bloeding ontstaan. Meestal stopt dit vanzelf. Als de urine langer dan 24 uur troebel of bloederig blijft kunt u een blaasontsteking hebben.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven