Wat is het doel van statiegeld?

Wat is het doel van statiegeld?

Statiegeld (ook: stageld of consigne) is een klein bedrag dat wordt geheven bij de aankoop van een product en dat wordt terugbetaald als de koper de verpakking van het product na gebruik weer inlevert. Dit gebeurt vaak via een flessenautomaat (of statiegeldautomaat).

Waarom heet het PET fles?

Een pet fles is eigenlijk een fles die vervaardigd is uit polyethyleentereftalaat. Dit is een polyester kunststof. De reden waarom deze stof veel gebruikt wordt is het feit dat het een zeer goed thermoplast is en dus zeer eenvoudig vervormbaar onder verhitting.

Wat word van PET gemaakt?

Polyethyleentereftalaat (pet) of PETP is een thermoplastische polyester. De kunststof wordt onder andere gebruikt voor petflessen en andere verpakkingen van voedingsmiddelen; voor industriële en textielvezels, bijvoorbeeld fleece; voor films, platen en voor keukengerei. Pet is warm goed vormbaar.

Waar wordt pet voor gebruikt?

PET is een plastic en vooral bekend van de plastic flessen. PET wordt ook als folie en voor 3D-printers gebruikt. Verder wordt PET veel gebruikt als textielvezel in fleecevesten en –dekens. Producten gemaakt met PET zijn veilig.

Is statiegeld goed?

Inzameling met statiegeld leidt tot hoogwaardige recycling. Hierdoor sparen we, per kg ingezamelde flessen, ongeveer 80 procent van de energie-inhoud van de flessen uit. Dat is bijna vijf keer zoveel als de energie die wordt teruggewonnen bij verbranding van de flessen in een afvalverbrandingsinstallatie.

Doen ze dat zo Hoe worden petflessen gemaakt?

Petflessen worden vervaardigd door de polymeerkorrels in een extruder te smelten en onder hoge druk in een mal te spuiten (spuitgieten). Hierbij ontstaan kleine buisjes die eruitzien als reageerbuisjes. Deze buisjes heten “pre-forms”.

Hoe worden petflessen gerecycled?

Recyclingproces uitgaande van statiegeldflessen Na sortering wordt het PET van de statiegeldflessen in stukjes gehakt, gewassen en gezuiverd, waarna het vervoerd wordt naar de recycler. Die smelt de stukjes om tot granulaat: korrels die als grondstof dienen voor nieuwe kunststof producten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven