Wat is het nut van spaken?

Wat is het nut van spaken?

Spaken hebben als voordeel dat je er vrij veel trekspanning op kunt zetten, waardoor je een lichte starre verbinding tussen de as en de velg kunt maken, met alleen maar trekspanningen,waardoor er geen vervormingen optreden.

Wat is het voordeel van spaakwielen?

Spaakwielen beter voor onafgeveerd gewicht Deze wielen waren gemaakt van geperst aluminium waardoor ze zowel licht als sterk waren.

Wat is een enkelwandige velg?

Een dergelijke velg is iets beter bestand tegen vervorming als je net met de verbinding over een steen stuitert. Dit is een spaakgat in een holle profielvelg. Het gat is versterkt met een ingeklonken ringetje, dat heet (enkel) gebust. Het velgbed is ook doorboord, anders krijg je de nippels niet in de spaakgaten.

Hoe werken spaken?

De spaken aan de aandrijfkant lopen veel steiler naar de naaf. Als een spaak links harder aan de velg trekt dan rechts, zal de spaak een zijslag in de velg naar links trekken. Als een paar spaken op de ene plek in de velg harder trekken dan op een andere plek, zal er een hoogteslag in de velg komen.

Hoeveel spaken in een wiel?

In de praktijk zie je minimaal 14 spaken in een voorwiel en 18 spaken achter. Zelf heb ik jaren probleemloos gereden met 16 voor en 20 achter. Wat mij betreft hangt de keuze voor het aantal spaken niet zozeer af de sterkte van het wiel maar meer van de (zijdelingse) stijfheid.

Wat is een linkse velg?

Een velg kan links of rechts zijn. Als je het ventielgat boven houdt, bevindt bij een linkse velg het eerste nippelgat voor het ventielgat zich aan de linkerkant. Bij de las of penverbinding is de velg zwaarder. Door het ventiel aan de andere kant aan te brengen wordt de balans in het wiel zo veel mogelijk hersteld.

Wat is een dubbelwandige velg?

Velgen – Online shop voor fietsvelgen Tegenwoordig zijn alle goede fietsen voorzien van dubbelwandige aluminium velgen. Dit materiaal roest niet en gaat lang mee. Er wordt onderscheid gemaakt in velgen, zo zijn er bijvoorbeeld lichte of zware velgen.

Wat is de velg van een auto?

De velgen van de auto maken deel uit van de wielen van het voertuig waar de banden op liggen. De functie van de velgen is om de banden op hun plaats te houden. Afgezien van de band, wordt over het algemeen de naam velgen voor het gehele wiel gebruikt.

Hoe moet je een wiel spaken?

De spaken worden eerst met een spaaknippel vastgemaakt en vervolgens met de kop door de lis gestoken en vastgezet. Het rijgen van een wiel met trommelrem met hoge en lage flens gaat als volgt. Breng de eerste negen spaken aan in de hoge flens en de velg. Let er op dat goed begonnen wordt bij de velg.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven