Inhoudsopgave
Wat is het splijtingsproces?
De splitsing van een zware atoomkern (bv. uranium of plutonium) gaat gepaard met vrijgave van energie onder de vorm van warmte en straling. Die neutronen kunnen op hun beurt de splijting van een splijtbare atoomkern veroorzaken, en aldus wordt een kettingreactie gecreëerd. …
Wat zijn Uraniumkernen?
U staat voor het element uranium en is nummer 92 in het periodiek systeem der elementen. Dit houdt in dat er dan 92 protonen in de kern zitten. De rest, 144 deeltjes, zijn de neutronen. Bij grote kernen, zoals bijvoorbeeld 238U met 92 protonen, zijn er dus heel veel neutronen nodig om de kern bij elkaar te houden.
Hoe gebeurt een kernsplijting?
In een kernreactor komt thermische energie vrij door de kernen van zware atomen, zoals uranium, te splijten. Dat gebeurt door ze te beschieten met neutronen. Bij elke splijting komen er 2 of 3 neutronen vrij. Die veroorzaken op hun beurt nieuwe splijtingen en zorgen zo voor een kettingreactie.
Hoe wordt uranium gesplitst?
In een kernreactor kun je atomen splijten. Dit gebeurt door een neutron in de kern van een uranium-atoom te brengen. De atoomkern wordt daardoor instabiel en splijt. Je hebt dan twee atoomkernen en een paar neutronen.
Wat is het verschil tussen plutonium en uranium?
Plutonium is een metaal dat verwant is aan uranium, maar niet meer in de natuur voorkomt. Door radioactief verval is plutonium uit de aardkorst verdwenen. In een kernreactor ontstaat plutonium opnieuw. Tijdens het kernsplijtingsproces ontstaan er in de reactor veel neutronen.
Waarom komt er energie vrij bij kernsplijting?
De kettingreactie Het werkingsprincipe van zowel een kernwapen als een kernreactor is dat er een nucleaire kettingreactie moet optreden. Als een neutron een splijting veroorzaakt die meer dan één nieuw neutron produceert, kan het aantal splijtingen enorm toenemen, met daarbij ook een enorme energieproductie.
Hoeveel kerncentrales zijn er in Nederland?
Er zijn in Nederland drie werkende kernreactoren: de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten die medische isotopen produceert en waarmee onderzoek wordt gedaan, de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) in Delft waar studenten van de Technische Universiteit reactoronderwijs krijgen en (internationaal) onderzoek doen.
Hoe worden kernen van uranium gespleten?
Splijtbaar uranium-235 is instabiel. Als een ander klein deeltje (een neutron) dit atoom raakt, valt het uit elkaar. Dit noemen we kernsplijting. Een kernreactor werkt op een mengsel van ongeveer 96 procent onsplijtbaar (238) en 4 procent wel splijtbaar (235) uranium.
Hoe kom je aan uranium?
Uranium zit in ertsen waarvan de lagen zich in open groeven of ondergrondse tunnels bevinden. Het uraniumerts wordt regelmatig gewonnen door co-productie, dat wil zeggen in een mijn die voornamelijk een ander erts bevat, zoals bijvoorbeeld goud of koper. De uraniummijnen worden in een twintigtal landen ontgonnen.