Wat is het verband tussen de kracht waarmee een veer wordt uitgerekt en de uitrekking?

Wat is het verband tussen de kracht waarmee een veer wordt uitgerekt en de uitrekking?

De uitrekking van een veer is recht evenredig met de kracht waarmee je trekt. Als je een grafiek zou maken van het verband tussen kracht en uitrekking van een veer, zou de grafiek dus een rechte lijn zijn door de oorsprong. Als de kracht 2x zo groot wordt, wordt de uitrekking ook 2x zo groot.

Waardoor kan je elastiek zo ver uitrekken?

Elastiek is een verzamelnaam voor rekbare materialen. Maar niet alle materialen die je kunt uitrekken zijn elastiek. De verandering ontstaat door de kracht die op het elastiekje komt te staan als je eraan trekt. Als je het weer loslaat valt de kracht weg en is het elastiekje weer terug in zijn eigen vorm.

Hoe bereken je de lengte van een veer?

De grootte van de veerkracht kan berekend worden met de volgende formule:

  1. Fveer=C×u. Veerkracht (Fveer) newton (N) Uitwijking (u) meter (m) Veerconstante (C) newton per meter (N/m)
  2. Fz=m×g. Zwaartekracht (Fz) newton (N) Massa (m) kilogram (kg) Valversnelling (g) meter per seconde per seconde (m/s2)
  3. gaarde=9,81 m\s2.

Hoeveel mensen gaan er dood aan bungeejumpen?

Dodelijke ongevallen in Nederland Over het algemeen gebeuren er weinig dodelijke ongelukken bij bungeejumpen. Tot en met 2017 stond de teller in Nederland op één dodelijk slachtoffer. Dit gebeurde tijdens een bungeejumpvoorstelling in 1993 op een evenement in het Brabantse dorp Hapert.

Waarom zwaartekracht en veerkracht gelijk aan elkaar?

De massa ondervindt een zwaartekracht, naar beneden gericht, en daardoor wordt de veer uitgerokken tegenover haar rusttoestand, dus de toestand waarin ze niet uitgerokken is of niet samengedrukt. Gezien de veer wordt uitgerokken, zal ze een kracht naar boven uitoefenen op de massa.

Hoe maak je een elastiek minder strak?

Strijk het elastiek op de hoogste stand terwijl de vochtige doek erop ligt. Strijk 10 seconden en laat alles dan 10 seconden liggen. Doe dit 5 tot 10 minuten lang. Je broek zal je op die manier passen, want de breekkracht van het elastiek wordt verhoogd wanneer het verwarmd wordt.

Waar is een elastiek van gemaakt?

Ze worden gemaakt van rubber, olie en chemicaliën. Het begint allemaal met natuurlijk rubber. Deze sponsachtige blokken zijn gemaakt van het sap van de rubberboom. Natuurlijk rubber is elastischer dan synthetisch rubber, dus is het beter geschikt voor elastiek.

Hoe bereken je de uitrekking van een veer uit?

Theorie: In de formule F = C x u, is F de kracht op de veer (N), C is de zogenaamde veerconstante of ook wel de stugheid van de veer genoemd (N/cm) en u is de uitrekking van de veer (cm). Met deze formule kun je volgens de wet van Hooke de uitrekking van de veer bereken.

Hoe reken je n uit?

De definitie van een Newton, de standaardeenheid van kracht, is als volgt: N = kg * m/s2. Zorg dat je de juiste eenheden gebruikt voor massa (kg) en versnelling (m/s2).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven