Wat is het verschil tussen een blauwe en een gele vlam?

Wat is het verschil tussen een blauwe en een gele vlam?

Een rode, gele of oranje vlam komt door een lage temperatuur, een blauwe of witte vlam wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. Een kaarsvlam straalt om die reden aan de onderkant, waar vrijwel geen roet in de vlam zit, een blauwig schijnsel uit, en daarboven een feller wit, geel en oranje licht.

Hoe kun je aan de vlam van een brander zien of de brander moet worden schoongemaakt?

Het is makkelijk om hem over het hoofd te zien en er met bijvoorbeeld je mouw doorheen te gaan. Zet je de luchtschijf helemaal open, en de gasknop ook ver genoeg, dan krijg je een blauwe vlam die een duidelijk ruisend geluid geeft. Dit is de heetste vlam die de brander kan maken.

Hoe heet de blauwe vlam?

Verschillende kleuren Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.

Waarom is een blauwe vlam heter dan een gele vlam?

Dit komt doordat de roetdeeltjes door de hitte licht uitstralen (zwarte straler). Een rode, gele of oranje vlam komt door een lage temperatuur, een blauwe of witte vlam wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. De roetdeeltjes stralen veel feller licht uit dan de radicalen.

Wat moet je controleren voordat je een brander aansteekt?

Controleer of de brander geschikt is voor gebruik door: De luchtregeling met één vinger dicht te draaien. Te kijken of je de gaskraan met één vinger kunt bewegen. Te kijken of de vlampijp los zit, je probeert dit door met twee vingers de schoorsteen te draaien.

Welke kleur heeft de vlam als de luchttoevoer dicht is?

Met de luchttoevoer gesloten krijg je een gele vlam. Zet je de luchttoevoer volledig open, dan krijg je een blauwe vlam.

Hoe hoog is ongeveer de temperatuur van een gele vlam en van N blauwe vlam?

De gloeiende koolstofdeeltjes geven de vlam haar typische gele kleur. Bij plotseling afkoelen op een voorwerp zouden ze zich groeperen en als roet afscheiden. In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C.

Wat is een Teclubrander?

Een Teclubrander is een brander met een regelbare gasvlam. Op het laboratorium kan een teclubrander gebruikt worden voor het verwarmen van diverse soorten glaswerk. Denk aan reageerbuizen, bekerglazen, erlenmeyers en kolven. Ook kan deze teclubrander ingezet worden voor het steriliseren van bijvoorbeeld entogen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven