Wat is het verschil tussen een vijzel en een mortier?

Wat is het verschil tussen een vijzel en een mortier?

Een vijzel of ook mortier is een beker met stamper die gebruikt wordt om te vermalen en vermengen. Vijzels worden ook gebruikt om een likkepot te maken. In chemische laboratoria werd de mortier gebruikt om stoffen tot poeder te malen.

Waar komt vijzel vandaan?

Vijzel (vermaler), een beker met stamper die gebruikt wordt om te vermalen en vermengen. Dommekracht, een zware schroefspil in een blok die, door te draaien, langzaam omhooggaat. Hydraulische cilinder, voor het heffen van lasten. Cobek, vijzel uit de Indonesische keuken.

Wat is het beste materiaal voor een vijzel?

Materiaal van de vijzel De meeste vijzels die je vindt zulle van hout of steen zijn. Steen heeft eigenlijk altijd de voorkeur. Dit is namelijk zwaarder, massiever en dichter. Meestal wordt er graniet of marmer gebruikt.

Waar kan ik een vijzel kopen?

  • Blokker Vijzel En Stamper. (8)
  • 20% korting.
  • Blokker Sereen Vijzel En Stamper.
  • Boska Vijzel Herbs – Inclusief Stamper – Zwart -…
  • Pure Olive Wood Olijfhouten Vijzel 10 cm.
  • Orange85 Vijzel – Met Stamper – Bamboe – Kom -…
  • BergHOFF Leo Vijzel + stamper – wit – Ø 17,5 cm.
  • Jay Hill Vijzel Tunea Olijfhout Ø 10 cm.

Wat is een Tjobek?

Indische vijzel. De vijzel is een van het oudste kookgerei in de Indische keuken en wordt ook wel tjobek of oelekan genoemd. Hij haalt alle smaak uit specerijen en verse kruiden naar boven. Zelf maak ik vaak gebruik van de vijzel, aangezien je er verschillende pasta’s en mengsels mee kunt maken.

Wat doet een vijzel?

Een vijzel is een soort kom met een stamper waarmee je kunt ingredienten kunt vermalen en vermengen. Dit keukengereedschap wordt vaak gebruikt om verschillende kruiden mee fijn te malen, voor verder gebruik in soepen, sauzen en bijvoorbeeld marinades.

Hoe oud is de vijzel?

De vijzel is een kom met daar bijbehorende ‘stamper’ die meestal van steen is gemaakt. Vijzels zijn zéér oud en werden al gebruikt in de prehistorie; in het tijdperk van de jagers en de verzamelaars.

Wat is een Schroefvijzel?

1. Ook: tonmolen, vijzelpomp. Schroefvijzel is de naam van de schroef van Archimedes waarmee meestal water omhoog “geschroefd” kan worden. De vijzel draait rond in een cilinder (vandaar “ton” bij de benaming tonmolen) waardoor het water naar boven wordt geduwd (vandaar “pomp” bij de benaming vijzelpomp).

Wat is Oeleken?

uien, knoflook en sambal) worden samen fijngewreven in een stenen vijzel met stamper. Dit zgn’ oeleken vormt het begin van bijna ieder Indonesisch gerecht. Het kruidenmengsel wordt gebakken in olie, samen met het hoofdbestanddeel van vis, vlees, groente e’d’ en tenslotte gestoofd met wat vocht.

Wat is een Oelekan?

De vijzel is een van het oudste kookgerei in de Indische keuken en wordt ook wel tjobek of oelekan genoemd. Hij haalt alle smaak uit specerijen en verse kruiden naar boven.

Wat is een ander woord voor vijzel?

(-s), stampvat, mortier. vijzel: v. (-s), dommekracht ; tonmolen.

Wat vijzelen?

1. Vijzelen is het langzaam omhoog brengen (dus verticaal) of voortduwen (horizontaal) van een voorwerp of constructie. Meestal wordt het verticale voortduwen als vijzelen gezien.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven