Inhoudsopgave
Wat is infectiebestrijding?
Infectieziektebestrijding omvat het voorkomen, signaleren en bestrijden van infectieziekten die vanwege hun verspreidingskans een risico kunnen vormen voor de volksgezondheid. Het gaat om een grote variëteit aan ziekterisico’s. Denk aan kinkhoest, hepatitis, legionella en tuberculose (tbc).
Hoe komen ziekteverwekkers je lichaam binnen?
Infectieziekten worden veroorzaakt door verschillende micro-organismen (bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten). Deze ziekteverwekkers kunnen het menselijk lichaam binnendringen, bijvoorbeeld via de luchtwegen, via het spijsverteringskanaal, via de huid of wond en via seksueel contact.
Wat doet de GGD met betrekking tot infectieziekten?
We proberen de bron van de besmetting te achterhalen en contacten te beschermen. Vaccinaties en voorschrijven van preventieve medicijnen. Hygiënemaatregelen adviseren en voorlichting en adviezen geven over het voorkomen van infectieziekten. Ook wijzen wij op eventuele risico’s van infectieziekten.
Waaruit bestaat de preventie van infectieziekten?
Infectieziektebestrijding heeft tot doel het optreden van infectieziekten zoveel mogelijk te voorkómen. Verder moet het toch opgetreden infectieziekten signaleren en verspreiding van deze infectieziekten tegengaan.
Welke cellen zijn er betrokken bij de bestrijding van deze ziekteverwekker?
specifieke afweer is de afweer die (door de aspecifieke afweer) wordt geactiveerd ter bestrijding van een specifieke ziekteverwekker. Hij bestaat uit B- en T-cellen. T-helpercellen activeren B-cellen en T- killercellen (lymfocyten).
Hoe maken witte bloedcellen ziekteverwekkers onschadelijk?
Als een bacterie door dit type witte bloedcel wordt ingesloten, gaat deze dood. Er zijn ook witte bloedcellen die ziekteverwekkers herkennen aan de stofjes die aan de buitenkant zitten. Ze maken hier antistoffen tegen. De ziekteverwekker wordt zo onschadelijk gemaakt.
Waar in ons lichaam kunnen ziekteverwekkers worden tegengehouden?
Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel.
Wat doen ze bij de GGD?
Gemeentelijke Gezondheidsdiensten oftewel GGD’en beschermen, bewaken en bevorderen de gezondheid van de inwoners van Nederland. Dit heet ook wel publieke gezondheidszorg. Voorbeelden hiervan zijn: forensische geneeskunde, publieke gezondheidszorg in COA-opvanglocaties en sociaal-medische advisering.