Wat is melkziekte bij koeien?

Wat is melkziekte bij koeien?

(Subklinische) melkziekte bij koeien is een gebrek aan calcium rondom afkalven. Het optreden van (subklinische) melkziekte rondom afkalven komt vaak voor bij oudere koeien en levert problemen op. De voeropname daalt drastisch, de koeien kalven trager af, starten moeilijk op en de melkproductie blijft achter.

Wat is Kalfziekte?

Melkziekte bij een koe, ook wel kalfziekte genoemd, treedt meestal binnen 48 uur na het afkalven op. Rond het afkalven begint een koe met de melkproductie. Bij de aanmaak van deze productie is er veel calcium en energie nodig. Het calcium wordt hiervoor uit het bloed gehaald.

Wat zijn ketonen koe?

Ketose ontstaat doordat koeien direct na het afkalven te weinig voer opnemen ten opzichte van de hoeveelheid geproduceerde melk, oftewel: de energieopname blijft achter bij de energiebehoefte. Om dit tekort te dekken, breekt de koe haar eigen lichaamsvet af, een proces waarbij ketonen worden gevormd.

Wat is het verschil tussen melkziekte en slepende melkziekte bij een koe?

Slepende melkziekte wordt vaak verward met melkziekte. Maar bij melkziekte is er sprake van een calciumtekort. Je ziet dan dat de ooi achterblijft, traag en schrikachtig is en stijf loopt en trilt. De lammeren in de baarmoeder vragen veel calcium voor de aanleg van het skelet en de ontwikkeling van de uier.

Wat te doen bij melkziekte?

De behandeling van melkziekte is erop gericht om de koe van snel beschikbaar calcium te voorzien met behulp van onder andere infusen met calcium en magnesium die direct in de melkader worden toegediend en/of een drench met calciumchloride via de bek (als de koe goed kan slikken).

Wat te doen bij pensverzuring koeien?

Voorkomen van pensverzuring

  1. een rantsoen met voldoende structuur / ruwe celstof / langzaam fermenteerbare koolhydraten.
  2. het introduceren van energierijker voer een aantal weken voor afkalven.
  3. voorkomen van plotselinge dalingen in de pens-pH.
  4. voorkomen van selectie.
  5. voorkomen van broei en schimmel in de kuil.

Wat te doen bij ketonen?

Wanneer er te weinig insuline in het bloed aanwezig is, kan het lichaam de glucose niet opnemen. Het lichaam zoekt een andere brandstof om energie te krijgen en gaat vetten verbranden. Daarbij komen afbraakstoffen vrij: ketonen. Ketonen verzuren het bloed, en dat heet ketoacidose.

Wat is slepende melkziekte schaap?

Slepende melkziekte is de benaming voor een acuut energietekort van de drachtige ooi.

Hoe kun je melkziekte voorkomen?

Een goed rantsoen met een niet te hoog kalium- en calciumgehalte tijdens de droogstand helpt melkziekte te voorkomen, evenals een voldoende magnesiumvoorziening en eventueel het toevoegen van anionische zouten.

Wat te doen bij slepende melkziekte?

Behandeling slepende melkziekte bij een koe Een koe met slepende melkziekte moet snel behandeld worden. Het energietekort, ook wel glucosetekort, kan met behulp van een infuus aangevuld worden. Daarnaast is propyleenglycol een uitstekende energiebron voor de koe. Eenvoudig toe te dienen via de bek met een drench gun.

Hoe herken je een koe met pensverzuring?

Hoe herken je pensverzuring? Bij melkvee herken je het vaak doordat een koe minder kauwt, diarree heeft, slechte conditie, lage droge stof opname, een verlaging van het melkvetgehalte, onverteerde voerresten in de mest en klauwproblemen.

Wat veroorzaakt pensverzuring?

Teveel krachtvoer, rantsoenveranderingen, een te lage BufferZuurBalans of stress kunnen de oorzaken zijn van pensverzuring. Op veel bedrijven komt ongemerkt pensverzuring voor. Gemiddeld heeft zelfs 19 – 27% van de koeien subklinische pensverzuring. Pensverzuring kost u maar liefst €210 per koe per jaar.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven