Inhoudsopgave
Wat is OPCW Den Haag?
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (Engels: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons en afgekort tot OPCW) is een autonome internationale, multilaterale organisatie die haar zetel heeft in Den Haag. De organisatie werkt samen met de Verenigde Naties.
Wie heeft het gifgas uitgevonden?
Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Fritz Haber chemische strijdgassen.
Wat is Braakgas?
Traangas, braakgas of pepperspray zijn andere vorm van gassen die eerder in gewone gevechten of als zelfbescherming worden gebruikt. De bedoeling is om met deze vorm van gassen een persoon fysisch of psychisch weerloos te maken, zonder dat deze persoon er een letsel aan overhoudt.
Welke organisatie van de Verenigde Naties ziet toe op het verbod op het gebruik van chemische wapens?
De OPCW, is de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Dit is een onafhankelijke internationale organisatie in Den Haag die samenwerkt met de Verenigde Naties. Vrijwel alle landen zijn lid van de OPCW, óók Rusland. In 2013 werd in aan deze organisatie de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.
Waar werd voor het eerst gifgas gebruikt?
Gifgas werd niet voor het eerst in de Eerste Wereldoorlog gebruikt, maar al in de Oudheid. De Perzen zouden in 256 tijdens een beleg van Dura aan de rivier de Eufraat de Romeinen hebben vergiftigd met pek en zwavel. In de Eerste Wereldoorlog werden voor het eerst op grote schaal chemische wapens gebruikt.
Waar komt gifgas vandaan?
Dit gas werd geproduceerd in de 2e Wereldoorlog door Duitsland. Er is 10 ton en 500 kg gemaakt, het gas is niet gebruikt. Uiteindelijk is de verenigde staten en de Sovjet-begonnen mat de productie van sarin en is het nu hun standaardwapen voor chemische oorlogvoering.
Welk gas werd er in de Eerste Wereldoorlog gebruikt?
In de Eerste Wereldoorlog werden voor het eerst op grote schaal chemische wapens gebruikt. Het gifgas werd verspreid door de loopgraven en kostte vele tienduizenden soldaten het leven. Aanvankelijk werd chloorgas gebruikt, vanaf december 1915 het sterkere fosgeengas. Vanaf 1917 werd ook mosterdgas (yperiet) ingezet.
Wat wordt bedoeld met totale oorlog?
Een totale oorlog is een oorlog waarin niet uitsluitend de legers, maar de gehele maatschappij meevecht. Dit maakt ook burgerdoelwitten een legitiem doelwit.