Wat is parenterale voeding?

Wat is parenterale voeding?

​Als de darmen niet voldoende voeding (en/of vocht) kunnen opnemen, is het mogelijk dit via de bloedbaan toe te dienen. Zo krijgt u toch de benodigde voeding, vitamines en mineralen (en/of vocht) binnen. Deze methode heet totale parenterale voeding (TPV). Parenteraal betekent letterlijk ‘buiten de darm’.

Waarom parenterale voeding?

Parenterale voeding kan nodig zijn als het niet meer of onvoldoende mogelijk is om via de darmen eten en drinken op te nemen. Bijvoorbeeld doordat de darmen niet goed werken door ziekte of als bijwerking van de behandeling. Met parenterale voeding is het mogelijk om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Welke drie voedingsstoffen kunnen worden toegediend via het infuus?

Totale Parenterale Voeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen zoals glucose, eiwitten, vetten en elektrolyten, net als in normale voeding. De voeding is zo bewerkt, dat deze zonder vertering in het maag-darmkanaal rechtstreeks in de bloedbaan kan worden toegediend.

Wat is Infuusvoeding?

Voeding via een infuus Hiervoor wordt een dun slangetje (een centraal veneuze katheter) geplaatst in een groot bloedvat. Infuusvoeding is dus voeding die via een infuus direct in de bloedbaan wordt toegediend. Infuusvoeding wordt ook wel parenterale voeding genoemd. Parenteraal betekent buiten het maag-darmkanaal om.

Hoelang mag TPN gegeven worden?

De TPN mag niet langer dan 24 uur aanhangen. Controleer dagelijks de insteekplaats van de katheter op roodheid, zwelling en etter. Controleer dagelijks uw lichaamstemperatuur. Als u koorts heeft, meer dan 38°C, verwittig uw thuisverpleegkundige en huisarts.

Wat is parenterale medicatie?

Parenteraal is de toedieningsvorm van geneesmiddelen of voeding anders dan via het maag-darmstelsel (enteraal). Parenterale toedieningsvormen zijn bijvoorbeeld: injectie (subcutaan, intradermaal, intramusculair) infuus (intraveneus) in de aders.

Waarom TPV?

Als de darmen niet voldoende voeding (en/of vocht) kunnen opnemen, is het mogelijk voeding via de bloedbaan toe te dienen. Zo krijgt u toch alle voedingsstoffen binnen die uw lichaam nodig heeft. Deze voeding heet totale parenterale voeding (TPV).

Hoe TPN toedienen?

De voeding wordt in de bloedbaan gebracht via een centraal veneuze katheter, een poortkatheter of een PICC. Een centraal veneuze katheter wordt ingebracht in een bloedvat ter hoogte van het sleutelbeen. Via deze weg wordt de voeding rechtstreeks in de bloedbaan toegediend.

Wat is TPV zorg?

TPV houdt in dat de voeding via een infuuspomp met een dun slangetje rechtstreeks in de bloedbaan gaat. De benodigde hoeveelheid en samenstelling van de TPV wordt door een medisch specialist vastgesteld en regelmatig bijgesteld.

Waaruit bestaat TPV?

In TPV zitten alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, zoals suikers, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen, net als in normale voeding. De voeding is alleen dusdanig bewerkt, dat deze zonder vertering in het maag-darmkanaal rechtstreeks in de bloedbaan kan worden toegediend.

Hoe wordt TPN toegediend?

De voeding wordt niet via de darm toegediend maar komt via een katheter rechtstreeks in een bloedvat terecht. De voeding is zodanig bewerkt dat de voedingsstoffen zonder ver- tering in het maag-darmstelsel, rechtstreeks in de bloedbaan kunnen worden opgenomen.

Wat zit er allemaal in sondevoeding?

Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding. Hierin zitten alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft. Denk daarbij aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water. Er zijn verschillende soorten sondevoedingen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven