Wat is precies het zikavirus?

Wat is precies het zikavirus?

Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet wordt met het zikavirus krijgt klachten. De ziekteverschijnselen zijn over het algemeen vrij mild.

Hoe is het Zika virus ontstaan?

Het zikavirus is een flavivirus dat de ziekte zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt voornamelijk overgebracht door vrouwelijke steekmuggen. De zikakoorts is over het algemeen een milde aandoening waar geen behandeling voor is. De ziekte gaat vaak vanzelf weer over.

Hoe herken je het Zika virus?

Wat zijn de symptomen van het zika-virus? Veel voorkomende ziekte verschijnselen zijn: lichte hoofdpijn, huiduitslag, koorts, oogslijmvliesontsteking en gewrichtspijn. De klachten nemen meestal al na twee dagen vanzelf af en in drie dagen is de koorts verdwenen. Slechts één op de vijf personen ontwikkelt de symptomen.

Welke landen Zika virus?

Zika is in Zuid-Oost Azië al veel langer bekend dan in Brazilië. Landen waaronder Cambodja, Thailand, Indonesië, de Filipijnen en Maleisië hebben allemaal te maken gehad met minimaal 1 besmettings-geval in de afgelopen 5 jaar. Zika komt dus voor bij de lokale muggen, dezelfde muggen die ook het Dengue virus mee dragen.

Wat zijn Zika gebieden?

Zikavirusinfecties komen voor in de (sub)tropische delen van Afrika, Amerika en Azië. In deze gebieden loop je dus het meeste risico om besmet te raken met het virus. Sinds augustus 2016 zijn ook de eerste gevallen van lokale besmetting door muggen bekend in Miami.

Hoe lang blijft het zikavirus in je lichaam?

Ziekteverschijnselen

kenmerk dengue zika
virus (genus) Flavivirus Flavivirus
symptomatische infectie 1 op de 4 patiënten 1 op de 4 à 5 patiënten
incubatieperiode in dagen 3-14 3-12
duur acute symptomen in dagen 2-7 2-7

Waar komt Chikungunya voor?

Hoe vaak komt chikungunya voor? Chikungunyavirus komt voor in Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, het zuidelijk deel van Noord-Amerika, het Caribisch gebied en de landen in en rondom de Indische Oceaan.

Hoe lang blijft het Zika virus in je bloed?

Onderzoek heeft zikavirus aangetoond in vaginale secreties tot maximaal 14 dagen na de eerste ziektedag.

Welke landen reizen zwanger?

In ons team hebben we natuurlijk al heel veel zwangerschappen meegemaakt en daarom hebben we ook veel leuke tips voor bestemmingen om te bezoeken als je zwanger bent….Zwanger op vakantie, de beste bestemmingen en inpaklijst

  • Canarische eilanden.
  • Griekse eilanden, Malta of Cyprus.
  • Roadtrippen door Portugal, Spanje of Italië

Hoe lang blijft het Zika virus in je lichaam?

Ziekteverschijnselen

kenmerk dengue zika
symptomatische infectie 1 op de 4 patiënten 1 op de 4 à 5 patiënten
incubatieperiode in dagen 3-14 3-12
duur acute symptomen in dagen 2-7 2-7
primaire vector Aedes spp. (A. aegypti, A. albopictus) Aedes spp. (onder andere A. aegypti, A. hensili, A. albopictus)

Hoe lang niet zwanger worden na Zika virus?

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven