Inhoudsopgave
Wat is weefseltransplantatie?
Orgaan- en weefseldonatie betekent dat (nabestaanden van) een overledene organen/weefsels doneren aan iemand anders. Hiermee kunnen we transplantaties uitvoeren en levens redden. Bij een transplantatie vervangen we het zieke orgaan of weefsel van een patiënt door een gezond orgaan van een donor.
Waarom er toch sprake is van weefseldonatie?
Donatie is bijna altijd mogelijk als de weefsels nog in goede conditie zijn. De arts bespreekt met de familie wat de keuze is van de overledene. Als er toestemming is, meldt de arts de overledene aan als donor bij de NTS. Is de overledene ook orgaandonor, dan gebeurt weefseldonatie na de orgaandonatie.
Wat valt onder oogweefsel?
Bij donatie van het oogweefsel verwijdert het team het oog uit de oogkas. Ze plaatsen een prothese terug zodat de donatie niet zichtbaar is. Met een hoornvliestransplantatie kunnen mensen met zeer ernstige oogafwijkingen geholpen worden na bijvoorbeeld verbranding of ontsteking.
Hoe werkt een weefsel?
Weefsel bestaat uit een samenstelling van gelijksoortig gedifferentieerde cellen: cellen met een onderling gelijke, vergelijkbare of aanvullende functie. De cellen van een specifiek weefsel zijn door inter-cellulaire contacten en een extracellulaire matrix met elkaar verbonden.
Wat wordt er bedoeld met een orgaan?
Een orgaan is, binnen een organisme, een geheel van weefsels met een of meerdere functies ten behoeve van dat organisme. Een huidmondje is bijvoorbeeld een orgaan dat bij planten de ventilatie regelt. Vaak oefenen stelsels van enkele organen gezamenlijk een bepaalde functie uit.
Wat is het verschil tussen orgaandonatie en weefseldonatie?
Donatie is het beschikbaar stellen van gezonde organen en weefsels voor patiënten. Orgaandonatie is mogelijk bij leven of na overlijden. Weefseldonatie is alleen mogelijk na overlijden. Jaarlijks overlijden mensen die op de wachtlijst staan, omdat geen geschikt orgaan beschikbaar komt.
Waarom bloedvaten doneren?
Een arts kan deze bloedvaten gebruiken om patiënten te helpen bij wie de eigen bloedvaten beschadigd zijn. Donorbot is nodig om beschadigd bot te vervangen, bij- voorbeeld als iemand kanker heeft, of bij heupoperaties. Als artsen bepaalde ziektes bij iemand behan- delen, kan er kraakbeen of pees nodig zijn.
Waarom huid doneren?
RIJSWIJK – Mensen die een donorcodicil invullen, kunnen aangeven welke organen en weefsels ze niet willen afstaan na hun dood. Huid en hoornvliezen worden daarbij het meest aangevinkt.
Wat is een donor?
[medisch] gever, bijv. orgaandonor: degene die zijn orgaan afstaat.
Wat betekent het om donor te zijn?
Op 1 juli 2020 is de donorwet veranderd. Door de wet wordt het duidelijk of u na uw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Bijvoorbeeld een nier, longen of huid. Als u niets invult staat er in het Donorregister bij uw naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’.
Wat is het verschil tussen een cel en een weefsel?
Een groep cellen van dezelfde soort en met dezelfde functie vormt samen een weefsel. De cellen van een weefsel zijn onderling verbonden door middel van een tussenstof. Tussen de cellen bevinden zich ook ruimtes die gevuld zijn met extracellulaire vloeistof (zie paragraaf Levende wezens en dode stoffen).