Wat komt er uit een processierups?

Wat komt er uit een processierups?

Uit de pop van de eikenprocessierups kruipt een bruin grijze nachtvlinder met een beetje een harige kop. Overdag rusten ze op donkere plekjes en ’s nachts worden ze actief. De vrouwtjes lokken de mannetjes met geurstoffen. In totaal leeft de vlinder van de eikenprocessierups ongeveer een week.

Hoe lang blijft de processierups?

3.4 Hoe lang blijven de brandharen actief? De brandharen behouden 6 tot 8 jaar hun karakteristieke vorm en activiteit. Op plaatsen waar dus in voorafgaande jaren processierupsen aanwezig waren en waar deze nu niet meer voorkomen, kunnen de brandharen echter nog geruime tijd voor ongemak zorgen.

Waarom zit de eikenprocessierups in een eik?

De rups is monofaag en heeft een duidelijke voorkeur voor de bomen uit het geslacht eik (Quercus), vooral de zomereik (Quercus robur) en de moseik (Quercus cerris). Deze boomsoorten zijn de voornaamste waardplanten van de rups. Als de rupsen vroeg in het jaar uitkomen, beschikken ze vaak nog niet over voedsel.

Wat kun je doen tegen processierups bultjes?

Wat kunt u doen als u klachten heeft door de eikenprocessierups?

  1. Trek kleding uit waarin brandharen zitten.
  2. Heeft u ergens jeuk of rode plekjes?
  3. Spoel uw huid en ogen goed met veel lauw water.
  4. Ga niet krabben of wrijven!
  5. Bij veel jeuk kan een verkoelende zalf of crème met bijvoorbeeld menthol helpen.

Wat voor uitslag krijg je van de eikenprocessierups?

De huiduitslag die de eikenprocessierups veroorzaakt komt door de brandharen die het beestje loslaat. Deze zijn zo licht dat ze op de wind door de lucht vliegen en op uw huid en kleren terechtkomen. De uitslag ziet eruit als (kleine) rode bultjes of vlekken, hoe de huid precies reageert kan per persoon verschillen.

Wat eten eikenprocessierupsen?

De volgende vogelsoorten eten de jonge stadia van de rups: winterkoning, roodborstjes, boomkruiper en alle andere bovengenoemde vogels. Naast vogels zijn er ook insecten die eikenprocessierupsen eten zoals de kleine poppenrover, rupsenaaskever, (bid)sprinkhaan, weekschildkevers.

Hoe lang duurt overlast eikenprocessierups?

Hoewel je het hele jaar door last kan hebben van de brandharen van de eikenprocessierups, is er één duidelijke periode wanneer deze rupsen de meeste overlast veroorzaken. Dat is ongeveer van half mei tot half juli. In deze periode ontwikkelen de rupsen namelijk massaal brandharen en vormen ze grote nesten.

Hoe lang blijven de haartjes van de eikenprocessierups actief?

De brandharen blijven 6 tot 8 jaar actief, ook wanneer ze in de grond komen. Ook op plaatsen waar de processierupsen nu niet meer voorkomen, kunnen de brandharen dus nog steeds voor overlast zorgen. Bij temperaturen boven de 60 graden kunnen de haren hun activiteit verliezen.

Heeft moeraseik last van processierups?

Eikenprocessierups: Eikenprocessierupsen komen op de volgende soorten eiken voor (klik op de link voor meer informatie over de soorten op de Verspreidingsatlas). Bij meer plaagdruk zullen ook moeraseik (Quercus palustris) Amerikaanse eik (Quercus rubra) en zelfs steeneik (Quercus ilex) worden aangetast.

Is een eikenprocessierups nuttig?

Processierupsen worden geparasiteerd door sluipvliegen. Ze kunnen als voedsel dienen voor sommige zangvogels, of larven van andere insecten zoals bepaalde lieveheersbeestjes. Als mot worden ze gegeten door vleermuizen. In de natuur hebben zelfs processierupsen hun plekje.

Welke zalf tegen eikenprocessierups?

Menthol crème: Menthol creme werkt tegen jeuk van de processierups net als Aloe Vera. Het verkoelt de huid waardoor de jeuk wordt tegengegaan. Corticosteroïdenzalf: Deze hormoonzalf zorgt ervoor dat het afweersysteem van de huid wordt onderdrukt.

Hoe weet ik of ik last heb van eikenprocessierups?

De ernst van de klachten kan per persoon verschillen. Klachten na contact met je huid: jeuk, bultjes, rode vlekken. Klachten na contact met je ogen: rode, pijnlijke, gezwollen ogen. Klachten na inademing van de brandharen: slikklachten en ontstoken slijmvliezen van neus, keel en luchtwegen, hoesten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven