Wat komt er vrij bij kernsplijting?

Wat komt er vrij bij kernsplijting?

Kernsplijting (zelden: kernfissie) is in de natuurkunde een proces waarbij een zware onstabiele atoomkern zich deelt of splijt in twee of meer lichtere kernen, waarbij aanzienlijke hoeveelheden energie vrijkomen. Dit principe wordt bijvoorbeeld toegepast om energie op te wekken in een kerncentrale, en in kernwapens.

Hoe gebeurt een kernsplijting?

In een kernreactor komt thermische energie vrij door de kernen van zware atomen, zoals uranium, te splijten. Dat gebeurt door ze te beschieten met neutronen. Bij elke splijting komen er 2 of 3 neutronen vrij. Die veroorzaken op hun beurt nieuwe splijtingen en zorgen zo voor een kettingreactie.

Wat is het splijtingsproces?

De splitsing van een zware atoomkern (bv. uranium of plutonium) gaat gepaard met vrijgave van energie onder de vorm van warmte en straling. Splijting kan tot stand gebracht worden door een atoomkern met neutronen te beschieten.

Wat is splijtbaar?

Een nuclide die door eender welk proces een splijting kan ondergaan.

Hoe werkt het splijten van uranium?

Splijtbaar uranium-235 is instabiel. Als een ander klein deeltje (een neutron) dit atoom raakt, valt het uit elkaar. Dit noemen we kernsplijting. Een kernreactor werkt op een mengsel van ongeveer 96 procent onsplijtbaar (238) en 4 procent wel splijtbaar (235) uranium.

Wat is het verschil tussen kernsplijting en KernFUSIE als energiebron?

Bij kern fusie ontstaan doorgaans geen radioactieve atomen en deeltjes, bij kern splitsing (van met name U235 en plutonium) echter wel. KernFUSIE vindt bijvoorbeeld plaats in de kern van de zon.

Wat is het verschil tussen plutonium en uranium?

Plutonium is een metaal dat verwant is aan uranium, maar niet meer in de natuur voorkomt. Door radioactief verval is plutonium uit de aardkorst verdwenen. In een kernreactor ontstaat plutonium opnieuw. Tijdens het kernsplijtingsproces ontstaan er in de reactor veel neutronen.

Waarom heet het atoomnummer Z?

Atoomnummer = Aantal protonen in een atoomkern. Deze grootheid wordt meestal met het symbool Z weergegeven. Ieder chemisch element is door zijn atoomnummer bepaald.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven