Inhoudsopgave
Wat kost een hele blauwvintonijn?
De meeste blauwvintonijn wordt verkocht tussen de 1.600 en 16.000 euro afhankelijk van de grootte, en het vet- en oliepercentage (dat bepaalt de smaak van de tonijn).
Wat is de duurste tonijn?
Een blauwvintonijn van 278 kilo werd vorig jaar op de vismarkt van Tokio geveild voor een recordprijs van 2,7 miljoen euro. Dit is nog nooit eerder gebeurd. Maar wat maakt deze vis zo speciaal? Vorig jaar gebeurde het onwaarschijnlijke, een blauwvistonijn werd verkocht aan 2,7 miljoen euro.
Wat is tonijn waard?
Over de hele wereld zorgt tonijn voor werkgelegenheid en voedsel. De internationale tonijnmarkt was in 2018 ongeveer 12 miljard dollar waard (EN) – en de jaarlijkse verkoopwaarde van tonijnproducten bedraagt maar liefst 42 miljard dollar. Dat is bijna 30% van de totale wereldhandel in visserijproducten (EN).
Waar leeft de blauwvintonijn?
De blauwvintonijn is een van de grootste en tevens bekendste soorten echte tonijnen (geslacht Thunnus). De blauwvintonijn komt voor in zowel het noorden als de zuidelijke delen van de Atlantische Oceaan. In de Middellandse Zee komt de blauwvintonijn eveneens voor, hier is het belangrijkste paaigebied gelegen.
Wat kost een gevangen tonijn?
In januari 2011 werd voor een blauwvintonijn van ruim 200 kilo een bedrag van € 400.000 betaald. Op 5 januari 2013 werd het record voor een vis van 222 kilo aangescherpt tot 1,3 miljoen Euro. Het gewicht van deze duurst geveilde tonijn was maar liefst 269 kg. Dat betekent een prijs van € 2130 per kg.
Wat levert een tonijn op?
TOKIO (ANP) – Tonijn wordt een steeds schaarser goed. Op de eerste visveiling van Japan in 2007 heeft een blauwvintonijn van 200 kilo een recordbedrag van 4,1 miljoen yen (ruim 25.000 euro) opgeleverd, meer dan een gemiddelde auto.
Waar kun je tonijn vangen?
Vissers vangen de blauwvintonijn voornamelijk in de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee; aan de kust van het noordoosten van de V.S. en aan de kust van Zuid-Spanje. De tonijn gaat naar de grootste vismarkt in Tokyo en vanuit daar wordt het weer de hele wereld over gevlogen.
Waar leeft de tonijn?
Tonijnen voeden zich met haring, makreel, inktvis en zandspiering en kwallen. Ze komen het gehele jaar voor in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en de Middellandse Zee, in de lente en zomer trekken ze noordwaarts en komen dan soms in de Noordzee voor.
Waarom is blauwvintonijn zo duur?
In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur. Blauwvintonijn uit “kweek” is ook uit den boze, aangezien de jonge tonijnen uit het wild worden gehaald en overgebracht worden naar kooien om vetgemest te worden.