Wat kun je merels voeren in de winter?

Wat kun je merels voeren in de winter?

Merels komen af op appels of peren en eten ’s winters ook krenten en broodkruimels. Roodborstjes zijn gek op ongekookte havermout, zaden, meelwormen en rozijnen. Mussen zullen een handje zonnebloempitten niet onberoerd laten. Je maakt ze ook blij met andere zaden of (af en toe) bruin brood.

Wat kun je zwanen voeren in de winter?

Tijdens koudes winters kunt u knobbelzwanen bijvoeren, maar houd de hoeveelheid brood beperkt. Voer liever doperwten, boerenkool of granen.

Wat eten vogels in de winter?

In de winter hebben vogels veel extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot april voorzie je vetrijke producten (vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve kokosnoten …) en mag je voedertafel goed gevuld zijn.

Wat kan je watervogels voeren?

Om de vogels in je tuin een handje te helpen kun je ze bijvoeden. Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer ze bijvoorbeeld zaden, pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en fruit. Geef geen vloeibare olie, margarine of zoute producten; dit is niet goed voor vogels en kan gevaarlijk zijn.

Wat kun je doen voor de vogels in de winter?

Zo helpt u vogels de winter door

 1. Vet voor vogels. Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden, alleen zo kunnen ze de kou overleven.
 2. Zonnebloempitten en pinda’s.
 3. Nestkast tegen de kou.
 4. Hoe natuurlijker hoe beter.
 5. Rommelhoekje.
 6. Op de uitkijk.

Wat aan vogels voeren?

Wat je vogels het beste kunt voeren, verschilt per jaargetijde. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda’s en vetbollen.

Wat voer je een zwaan?

Zwanen zijn graseters en hebben dus behoefte aan een ruim gazon. Wanneer er te weinig gras in het perk is, dan is het nodig gemaaid of geknipt gras en ander groenvoer bij te voeren. Ook brood lusten ze graag.

Wat mogen zwanen niet eten?

Ginet Groep van de Alphense Dierenambulance roept Alphenaren op te stoppen met het voeren van zwanen met brood. „Als de sloten dichtvriezen en watervogels niet meer zelf aan voer kunnen komen, kun je bijvoeren. Maar dan nog alleen met watervogelvoer en niet met brood.”

Is gekookte rijst goed voor vogels?

Alleseters zoals kauw, merel, spreeuw en kramsvogel eten graag gekookte aardappel in de schil, gewelde rozijnen, gekookte rijst of pasta en (overrijp) fruit. Veel voedsel kan bederven. En restjes lokken ratten aan. Het is daarom belangrijk niet te veel tegelijk te voeren.

Wat kan je vogels voeren?

Welke vogels eten wat?

 • Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw. Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix.
 • Mezen.
 • Winterkoning, heggenmus en roodborst.
 • Mussen, vink en groenling.
 • Specht, boomklever en boomkruiper.

Hoe kan ik de vogels helpen?

Een variatie aan gras, bloeiende planten, struiken of bomen helpt veel vogels zodat ze op eigen kracht kunnen leven. Veel mensen genieten van vogels dichtbij huis. Door bij te voeren laten vogels zich nog vaker zien.

Wat kan je doen voor vogels?

Zorg voor niveauverschillen met geleidelijke overgangen van lage beplanting naar struiken en bomen.

 • Kies bomen of struiken die fruit geven. En voor bloeiende bloemen die insecten lokken (vogelvoedsel).
 • Neem een grasveldje, of een bloemenweide: merels zoeken er graag naar wormen.
 • Help zielige jonge vogels níet!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven