Wat mag een leerkracht niet?

Wat mag een leerkracht niet?

Leerkrachten of directieleden mogen iets dat in je schooltas of broekzak zit op te vragen als ze vinden dat je de les stoort. Maar ze mogen er zelf niet in kijken. Ze hebben ook niet het recht om jou te fouilleren. Dit geldt ook bij het doorzoeken van jouw locker of op schoolexcursies.

Kan een docent je telefoon innemen?

Nee, een docent mag een telefoon niet ‘fysiek’ afpakken. Hij of zij mag het toestel dus niet uit de hand van een leerling grissen of loswrikken. De docent kan wél eisen dat het toestel wordt afgegeven op straffe van schorsing van de leerling (Art. 13 Inrichtingsbesluit W.V.O.)

Hoe dien ik een klacht in tegen een leerkracht?

Heb je een vraag of klacht over een leerkracht of over de school? De eerste stap is: het probleem bespreken met de betrokken leerkracht of directie. Eventueel kan een ouder uit de schoolraad of ouderraad bemiddelen. Ook het centrum voor leerlingenbegeleiding kan in veel gevallen raad geven.

Hebben leraren beroepsgeheim?

Je mag je collega’s vertellen dat zij zo vaak afwezig is vanwege zware problemen thuis. Als leraar kan je geen geheimhouding beloven aan leerlingen tegenover collega’s of directie. Je hebt als leraar wel discretieplicht, geen beroepsgeheim.

Hebben leraren geheimhoudingsplicht?

Een leraar heeft geen wettelijke geheimhoudingsplicht. Die school (en de leerling) mag verwachten dat een leraar op passende wijze met vertrouwelijke informatie omgaat.

Wat te doen bij problemen met school?

Als u iets wilt melden over een school of onderwijsinstelling, dan kunt u dat hier doen. U kunt uw melding naar ons sturen via het contactformulier. Als u uw melding liever eerst wilt bespreken kunt u ook bellen naar het Loket van de inspectie, via het nummer: 088-669 60 60.

Waar kan ik terecht met vragen over onderwijs?

Met deze en vele andere vragen over school vragen, kan je terecht bij:

  • Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) van je school.
  • Vlaamse Scholierenkoepel.
  • Informatiepunt Voor Ouders en Leerlingen in het Basisonderwijs.
  • Informatiepunt voor Ouders en Leerlingen van het Secundair Onderwijs.
  • Folders van de Kinderrechtswinkel.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven