Wat mag je niet doen op Goede Vrijdag?

Wat mag je niet doen op Goede Vrijdag?

Op Goede Vrijdag herdenken we de dag waarop Jezus werd gekruisigd. De dag wordt Goede Vrijdag genoemd omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd om de mensheid te redden, is de gedachte. Gelovigen die deze dag vieren, offeren zelf ook iets op om Jezus te herdenken: zij vasten deze dag, of eten geen vlees.

Waarom mag je op Goede Vrijdag geen vlees eten?

Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan. Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige Onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten.

Wat zeg je op Goede Vrijdag?

Goede Vrijdag
Schilderij dat de Kruisiging van Jezus verbeeldt
Aanleiding Kruisiging van Jezus
Type Christelijk
Belangrijkheid herdenken van de passie: het lijden en de kruisiging van Jezus Christus

Wat mag je niet eten op Witte Donderdag?

Vroeger stond er bij veel gezinnen gedurende de hele vastentijd geen vlees op tafel. Vis of ei, kaas en groenten, dat waren de hoofdbestanddelen van de maaltijden. Tussen Aswoensdag en Pasen zitten 46 dagen. Toch wordt er gesproken over 40 dagen vasten.

Wat doen we op Goede Vrijdag?

In de katholieke kerk wordt op veel plaatsen op Goede Vrijdag om drie uur ’s middags de kruisweg gevierd en ’s avonds een viering met kruisverering. Goede Vrijdag en Stillen Zaterdag zijn de enige twee dagen in het jaar waarop er geen Mis wordt gevierd.

Is Goede Vrijdag een vrije dag 2021?

Goede vrijdag 2021: 2 april 2021; 2e Kerstdag 2021: 26 december 2021; Oudejaarsdag 2021: 31 december 2021; Nieuwjaarsdag 2022: 1 januari 2022.

Wat doen christenen op Goede Vrijdag?

Met Pasen herdenken vooral christenen de opstanding van Jezus Christus uit de dood. Op Goede Vrijdag werd Jezus om 9 uur gekruisigd, om 12 uur werd het op heel de aarde donker en rond 15 uur overleed Jezus.

Waarom moet je op vrijdag vis eten?

De katholieke kerk zei de mensen geen vlees te eten van warmbloedige dieren. Aangezien vissen koudbloedig zijn, mag het wel gegeten worden op goede vrijdag. De gedachte erachter is dat Jezus gestorven is op een vrijdag voor de zonden van de mens. Belijdende rooms-katholieken eten op deze dag geen vlees.

Is Goede Vrijdag een vrije dag?

Goede Vrijdag is een officieel door de Rijksoverheid erkende feestdag. Een veelgehoord misverstand is dat een officiële feestdag voor werknemers automatisch een wettelijk bepaalde vrije dag betekent. Er is namelijk geen wet waarin is vastgelegd welke feestdagen vrije dagen zijn.

Hoe vieren christenen Goede Vrijdag?

Wat moet je doen op Witte Donderdag?

Op Witte Donderdag zat Jezus met zijn volgelingen aan tafel: het Laatste Avondmaal. Judas verraadt Jezus die gevangen wordt genomen. Het is gebruikelijk in katholieke kerken om op Witte Donderdag kruisbeelden met een wit kleed af te dekken. Wit staat voor onder meer vreugdevol en heilig.

Wat mag je niet eten tijdens vasten katholiek?

Officieel mogen gelovigen op vrijdagen en op bijzondere dagen zoals Aswoensdag geen vlees of ander voedsel consumeren. Jongeren onder 14 jaar en bejaarden vormen een uitzondering. In de praktijk houden vooral op Goede Vrijdag veel gelovigen zich aan de oproep tot soberheid. Dan herdenken ze immers de dood van Jezus.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven