Inhoudsopgave
Wat mag je niet eten bij een eiwitrijk dieet?
Denk aan het vermijden van brood bij ontbijt en lunch en het vermijden van aardappels, rijst en pasta bij het avondeten. Door geen graanproducten zoals brood te eten krijg je weinig vezels binnen, dit kun je compenseren door veel vezelrijke groenten te eten.
Wie krijgen een eiwitverrijkt dieet voorgeschreven?
Bij slikproblemen wordt vaak een eiwitverrijkt dieet voorgeschreven. Deze eiwitverrijkte voeding kan voorgeschreven worden voor ouderen maar ook na een ziekte om weer aan te sterken en te herstellen. De eiwitverrijkte producten zorgen voor brandstof voor het lichaam.
Welke voeding adviseer jij bij een energie en eiwitverrijkt dieet?
Varieer zo veel mogelijk: wissel zoete, zure of hartige gerechten, warme en koude gerechten regelmatig af. Neem een broodmaaltijd als de warme maaltijd u tegenstaat. Vermijd voedingsmiddelen die u tegenstaan. Kies zo veel mogelijk voor voedingsmiddelen en dranken die veel energie en eiwitten bevatten.
Wat is de oorzaak van energiebeperkt dieet?
Met een energieverrijkt dieet is het mogelijk om uw gewicht te laten toenemen, of in ieder geval op gewicht te blijven. Daardoor verbetert uw conditie en voelt u zich minder slap en moe. Als u een behandeling moet ondergaan, verdraagt u die beter. Ook het herstel na een behandeling gaat vaak sneller.
Waaraan herken je een slechte voedingstoestand?
Ondervoeding kan bijvoorbeeld ontstaan door minder geur- en smaakbeleving, sneller vol zitten, een afname van dorstgevoel, gevoel van eenzaamheid of kauw- en slikproblemen, bijvoorbeeld door een slecht passend kunstgebit.
Waarom wordt een eiwitrijk dieet vaak gecombineerd met een energierijk dieet?
We eten omdat we trek hebben, een hongergevoel hebben of omdat we iets erg lekker vinden. Tijdens ziekte en herstel heeft ons lichaam extra voeding nodig, met name extra energie en eiwitten. Zowel bij activiteit als bij rust of bedlegerigheid.