Inhoudsopgave
Wat mag je registreren bij verzuim?
Als werkgever mag u een aantal vragen stellen aan uw zieke werknemer. Zoals hoe lang hij/zij verwacht afwezig te zijn. En u mag bijvoorbeeld het verpleegadres registreren. Ook mag u de zakelijk e-mail van uw zieke werknemer checken als dat nodig is.
Welke onderwerpen staan in de Arbowet?
Onderwerpen
- Arbowetgeving (Arbowet)
- Werkdruk en burn-outklachten.
- Wet verbetering poortwachter.
- Beeldschermwerk.
- Bedrijfshulpverlening (BHV)
- Vitaal Thuiswerken.
- Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E)
- Werk- en rusttijden (Arbeidstijdenwet)
Wat is een re-integratie?
Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Het doel is om uw medewerker zo snel mogelijk (geheel of gedeeltelijk) weer aan het werk te krijgen. Dit heet re-integratie.
Welke vragen kun je stellen bij verzuim?
De werkgever zelf mag bij de ziekmelding de volgende informatie aan de werknemer vragen:
- het telefoonnummer en (verpleeg)adres;
- de vermoedelijke duur van het verzuim;
- de lopende afspraken en werkzaamheden;
- of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (niet onder welke);
Wat mag je als leidinggevende vragen bij ziekmelding?
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Wat is er binnen de Arbowet geregeld?
In de Arbeidsomstandighedenwet – of kortweg: de Arbowet – staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet stelt dat werkgever en werknemers samen moeten zorgen voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.
Wat staat er in een Arbobeleidsplan?
Arbobeleid is alles wat uw werkgever doet om u veilig en gezond te laten werken. Uw werkgever is volgens de Arbowet verplicht om hiervoor te zorgen. Uw werkgever stelt het arbobeleid op in samenwerking met de vertegenwoordiging van werknemers (ondernemingsraad, personeelsvereniging, vakbonden).
Wat te doen bij re-integratie?
U en uw werkgever richten zich in de eerste plaats op terugkeer naar uw eigen werk. Dit doet u samen met de bedrijfsarts of de arts van de arbodienst. Lukt dat niet (meteen)? Dan kunnen zij u en uw werkgever adviseren over de mogelijkheden die u nog wél heeft om te werken.
Welke vragen mag werkgever stellen bij ziekmelding?
Onderstaande vragen kunt u stellen:
- Wil je me vertellen wat er aan de hand is?
- Hoe gaat het?
- Heb je een idee hoe lang je afwezig bent?
- Zijn er aanpassingen nodig om weer aan het werk te kunnen?
- Heeft de ziekmelding te maken met het werk?
- Zijn er zaken en/of werkzaamheden die overgedragen moeten worden?
Wat moet ik vertellen bij ziekmelding?
De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen. Wel mag uw werkgever vragen of u ziek bent door een bedrijfsongeval.