Wat meet een lambda sensor?

Wat meet een lambda sensor?

De lambdasonde of lambda sensor meet dus het aandeel zuurstof wat zich in het uitlaatgas bevindt, en geeft dit door aan de ECU. Deze sensor bestaat uit een keramische cilinder met enkele draden eraan om te verwarmen en signalen door te geven, en bevindt zich in de uitlaat.

Hoe werkt een lambda sensor?

Functie en werkingsprincipe van de lambdasonde: De lambdasonde meet de hoeveelheid zuurstof die achterblijft in het uitlaatgas na de verbranding en stuurt een analoog elektrisch signaal naar de motorbesturingseenheid. Een lambdasonde is een kleine sensor die het zuurstofgehalte van het uitlaatgas meet.

Welke lambdasonde regelt?

Een lambdasonde is een sensor die zich bevindt in de uitlaat van een auto met benzinemotor en in dieselmotoren vanaf ongeveer 2016. De sonde meet het aandeel zuurstof in het uitlaatgas en geeft dit door aan het motormanagementsysteem. De lambdawaarde is een indicator voor de effectiviteit van de verbranding.

Waar zit de regel lambdasonde?

De lambdasonde bevindt zich in het uitlaatspruitstuk in de nabijheid van de motor, terwijl auto’s met EOBD II (Europese voertuigen na 2001) ook een tweede sensor achter elke katalysator hebben, met als doel de prestaties van de katalysator te meten.

Wat gebeurt er als de lambdasonde stuk is?

De lambdasonde is dus belangrijk voor de katalysator. Als de lambdasonde kapot is, kan het zijn dat de auto daardoor ook meer brandstof gaat verbruiken. Ook kan de auto bij een kapotte lambdasonde dus veel meer brandstof gaan verbruiken.

Welke is de Regelsonde?

De lambdasonde of regelsonde zit in een houder aan de onderkant van de auto direct vóór de katalysator. Ook erachter kan een sonde geplaatst zijn. Dit is dan de diagnosesonde. Bij sommige auto’s zit hij in een soort behuizing, meestal ligt hij vrij en is goed herkenbaar.

Wat kost een lambda sensor?

Het vervangen van één lambdasonde sensor, of ook wel genoemde luchtsensor kost meestal tussen de 50 en 80 euro. Het is aan te raden om bij deze reparatie niet te kiezen voor een namaak sensor omdat een goed functionerende lambdasonde sensor essentieel is voor een goed presterende motor.

Wat doet de tweede lambdasonde?

Gebruik van meerdere lambdasondes Hiervoor wordt er een extra lambdasonde achter de katalysator geïnstalleerd. Daarmee wordt het vermogen voor zuurstofopslag van de katalysator bepaald. De werking van de sonde achter de katalysator is dezelfde als die van de sonde voor de katalysator .

Hoe reinig je een lambdasonde?

Een lambdasonde schoonmaken is een heel eenvoudig klusje, wat je gemakkelijk zelf kan doen. Je kan de lambda schoon borstelen met een staalborstel. Dit is zo’n 5 minuten werk. De lambdasonde kan eventueel ook schoon gebrand worden met een gasbrander.

Wat zijn de symptomen van een defecte lambdasonde?

LAMBDASONDE KAPOT: SYMPTOMEN

  • hoog brandstofverbruik.
  • slecht motorvermogen.
  • hoge uitlaatgasemissies (AU)
  • motorcontrolelampje brandt.
  • opslaan van een foutcode.

Kan ik doorrijden met een kapotte lambdasonde?

Vooral als de eerste lambdasonde, direct in het uitlaatspruitstuk, defect is gaat de motor in ‘noodloop’. Op lange termijn is dit minder goed voor de motor en rijdt de auto minder efficiënt. De lambdasonde verwijderen en dan rijden is ten zeerste af te raden, er zit dan immers een gat in de uitlaat.

Hoeveel Lambdasondes?

Vroeger hadden auto’s meestal slechts één lambdasonde, maar tegenwoordig hebben alle auto’s er minstens twee. Deze bevinden zich in het uitlaatsysteem van uw auto. Er zit een zuurstofmeter voor de katalysator en er zit er een achter de katalysator (meestal bij de uitlaat).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven