Wat met brexit?

Wat met brexit?

Brexit, een porte-manteauwoord van ‘British exit’ (Brits vertrek), is het uittreden van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020. Daarmee kwam na 47 jaar een einde aan het lidmaatschap van het VK van de EU en haar voorganger, de Europese Gemeenschappen.

Wat zijn de gevolgen van de brexit voor Nederlandse bedrijven?

Allereerst heeft 70 procent van de bedrijven te maken met toegenomen kosten en een lagere omzet. Daarnaast vindt ruim de helft van de bedrijven dat de bureaucratie is toegenomen. Tot slot merken met name Nederlandse bedrijven dat verzendingen van en naar het Verenigd Koninkrijk vertraging oplopen.

Wat zijn de gevolgen van de brexit?

Door de Brexit handelt Nederland minder met het VK. Hierdoor komen er minder belastingen binnen; Er zijn door de Brexit meer controles van goederen bij de grens nodig. Daarom hebben bijvoorbeeld de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer personeel nodig.

Wat staat er in het handelsakkoord Brexit?

Meer soevereiniteit, minder groei Het Verenigd Koninkrijk wil voortaan soeverein zijn, eigen regels kunnen maken die afwijken van Europese regels. En eigen handelsakkoorden kunnen sluiten met landen die niet tot de EU behoren.

Wat betekent de Brexit voor Nederland?

De uiteindelijke brexit-datum was 31 januari 2020, en op 24 december 2020 werd een handelsakkoord gesloten. Hiermee werd een ‘no-deal’ brexit afgewend. Door brexit moet Nederland een hoger bedrag aan de EU afdragen – ook als de EU-begroting gelijk blijft.

Waar staat de Europese vlag symbool voor?

De Europese vlag staat symbool voor de Europese Unie en, in bredere zin, voor de identiteit en de eenheid van Europa. Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa.

Wat betekent Brexit voor bedrijven?

Sinds Brexit is er geen vrij verkeer meer van personen en goederen tussen de EU en het VK. De EU en het VK hebben een handelsakkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Per 1 januari 2021 gelden nieuwe regels voor reizen en zakendoen. Op de website van de EU vindt u de volledige tekst van het handelsakkoord .

Wat heeft brexit al gekost?

Op 31 januari van dit jaar verliet Groot-Brittannië de Europese Unie. Volgens de Britse rekenkamer meer dan 5 miljard euro. Die 5 miljard euro (omgerekend 4,4 miljard pond) is uitgegeven sinds 23 juni 2016, de dag van het referendum.

Wat betekent brexit voor bedrijven?

Wat is een Terugtrekkingsakkoord?

Het terugtrekkingsakkoord beschermt de rechten van alle EU-burgers die zich aan het eind van de overgangsperiode in een situatie bevinden waarbij zowel het Verenigd Koninkrijk als een EU-land betrokken zijn. Hetzelfde geldt voor hun familieleden en nabestaanden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven