Inhoudsopgave
Wat moet je doen om je merk te beschermen?
Als u het merkenrecht voor uw merk wilt hebben, dan moet u uw merk registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Dit geeft u bescherming in de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Onderneemt u ook buiten de Benelux? U kunt een internationale merkregistratie doen bij BOIP.
Hoe kan ik een merknaam vastleggen?
Je kunt je merk registreren door het online te deponeren bij het BBIE. Voordat je hiertoe overgaat moet je controleren of jouw naam al bestaat en is gedeponeerd. Ook moet je er op letten dat jouw merk bijvoorbeeld niet te beschrijvend is, want dan wordt het geweigerd.
Welke merknamen zijn beschermd?
Als merk kan bijvoorbeeld worden beschermd: de naam en het logo van Shell, een Coca-Colafles en de kleur blauw van Camping Gaz. Door inschrijving in het merkenregister heeft u het recht anderen te verbieden uw merk te gebruiken.
Hoe kun je weten of je inbreuk pleegt op een merk?
Hoe kun je je rechten controleren? Het controleren van merkrecht kan door te kijken in het merkenregister. Hiervoor wordt over het algemeen TMview gebruikt. Dit is alleen lang niet altijd voldoende, omdat er altijd vergelijkbare merken kunnen zijn die bezwaar maken tegen de registratie.
Hoe naam patenteren?
Voorwaarden voor de registratie van je merknaam
- 1) De merknaam moet een teken zijn dat informatie geeft over je product of dienst.
- 2) De merknaam moet vatbaar zijn voor grafische voorstelling.
- 3) De merknaam moet een onderscheidend vermogen hebben.
Is mijn merk beschermd?
Zodra uw merk geregistreerd is, beschikt u over een aantal exclusieve rechten op het gebruik van het voortaan beschermde teken. Het belangrijkste kenmerk van deze rechten is het “verbodsrecht”. U kunt anderen verbieden om een identiek of gelijkaardig merk te gebruiken voor identieke of gelijkaardige waren of diensten.
Wie kan een merk registreren?
Het Benelux Merkenregister is openbaar omdat iedereen moet kunnen controleren: of een identiek of sterk gelijkend merk al bestaat alvorens een merkaanvraag in te dienen; of ná uw registratie een identiek of sterk gelijkend merk is aangevraagd voor dezelfde of soortgelijke producten en/of diensten.
Is merk beschermd?
Waarom een merknaam?
Een merk of naam registreer je om het te beschermen. Je investeert in een merk om het bekendheid en waarde te geven. Daarmee wil je je onderscheiden van andere aanbieders, zodat jouw (potentiële) klanten uiteindelijk de voorkeur aan jouw merk geven.
Waaraan moet een merk voldoen voor bescherming onder het Benelux Merkenrechtenverdrag?
Artikel 2.9 BVIE bepaalt dat bescherming van een merk in de Benelux een duur kent van 10 jaar. Letterlijk zegt het verdrag dit: “De inschrijving van een merk, waarvan het depot is verricht binnen het Benelux-gebied (Benelux-depot), heeft een geldigheidsduur van 10 jaren, te rekenen vanaf de datum van depot.”
Wat valt er onder merkenrecht?
Het merkenrecht beschermt de merkhouder tegen gebruik (zonder toestemming) van het merk. Een merk is een teken waarmee een bedrijf zijn producten of dienstverlening onderscheidt van andere producten. Een merk is pas beschermd als dit als zodanig is gedeponeerd.
Hoe weet je of een naam beschermd is?
Een merknaam deponeren doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Als je een merk registreert bij het BBIE is jouw merknaam beschermd. Binnen de Benelux mag dan niemand dezelfde of een vergelijkbare merknaam gebruiken. Zonder merkregistratie kun je geen exclusief recht op een merk claimen.
Kan een kleur als merk dienen?
Uit de praktijk blijkt dat een kleur alleen als merk kan worden geregistreerd wanneer die is ‘ingeburgerd’. Onder inburgering wordt verstaan dat het relevante publiek het betreffende merk door langdurig en/of intensief gebruik is gaan herkennen voor bepaalde waren of diensten afkomstig van een onderneming.
Hoe loopt de bescherming van een merk?