Wat remt sneller auto of vrachtwagen?

Wat remt sneller auto of vrachtwagen?

Uit het onderzoekje blijkt dat de auto de kortste remweg heeft. Bij de twee geteste voertuigen stonden de wielen na 23,5m (een BMW X3) en 23,2m (een VW Golf) stil. Ongeveer twee meter meer hadden de motor (een BMW 1200 GS) en de auto met aanhanger (BMW X3 met Hymer Carado) nodig: resp. 25,2 en 25,3 meter.

Hoeveel wordt de remweg langer bij een verdubbeling van de rijsnelheid?

De lengte van de remweg neemt kwadratisch toe met de aanvangssnelheid. Dat houdt in dat als de aanvangssnelheid verdubbelt, de remweg verviervoudigt. Bij een verdrievoudiging van de aanvangssnelheid wordt de remweg negen maal zo lang.

Heeft een vrachtwagen een langere remweg dan een auto?

Feit is dat de remweg van een vrachtwagen extreem veel langer is dan de remweg van een personenvoertuig. Dat is ook de reden dat vrachtwagens relatief gezien veel vaker betrokken zijn bij achteraanrijdingen dan personenvoertuigen.

Hoelang is de remweg?

De remweg is de afstand die een auto nog aflegt, na het maken van een noodstop. Deze afstand is langer dan je verwacht. Een alerte en fitte bestuurder heeft gemiddeld een reactietijd van één seconde. Daarna begint het remmen pas.

Heeft het rijden met een passagier invloed op je remafstand?

Remkracht wordt uitgedrukt in m/s². Rem je met 8 m/s², dan heb je een kortere remweg dan als je met 5 m/s² remt. Als je alleen rijdt is de remweg korter dan als je veel passagiers en bagage vervoert.

Hoe bereken je de remweg uit?

De formule voor de remweg is s = v gem t rem.

  1. s is de remweg in meter (m).
  2. vgem is de gemiddelde snelheid in m/s. De gemiddelde snelheid kun je berekenen door de beginsnelheid op te tellen bij de eindsnelheid en dat te delen door 2. De formule wordt dan: v gem = v begin + v eind / 2.
  3. t rem is de remtijd in seconden (s).

Hoe rem je het snelst?

Hoe harder je rijdt, hoe langer het duurt voordat je stil staat. In de ‘remweg’ zit bovendien de ‘reactietijd’ van de bestuurder. Een alerte bestuurder heeft een reactietijd van ongeveer één seconde om op de rem te trappen. Bij een snelheid van 50 km/uur leg je dus al 14 meter af voordat je voertuig afremt.

Heb je bij een nieuw wegdek een langere remweg?

Hierdoor ontstaat er tussen de band en het wegoppervlak een glijlaag, waardoor de remvertraging geringer is en de remweg groter. Daarom worden bij nieuwe open deklagen vaak attentieborden met het opschrift “nieuw wegdek, langere remweg” geplaatst, zeker als de remvertraging niet aan de eis van 6,5 m/s² voldoet.

Welke elementen kunnen de stopafstand beïnvloeden?

Door slechte weersomstandigheden, zoals bij slecht zicht door mist, zware regenval of gladheid door sneeuwval of ijzel, neemt bij gelijkblijvende beginsnelheid de benodigde stopafstand toe. Om toch tijdig te kunnen stoppen, zal de snelheid waarmee gereden wordt verlaagd moeten worden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven