Inhoudsopgave
Wat staat er in een gerechtelijke brief?
Wat is een gerechtelijke brief? Het is een bericht vanuit het Openbaar Ministerie (het OM) of het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Zoals een dagvaarding. Dan krijgt u een brief van het CJIB of het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM).
Wie brengt een gerechtelijke brief?
Een gerechtelijke brief is een bericht aan u van het Openbaar Ministerie (OM), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) of de Hoge Raad.
Wat als je een gerechtelijke brief niet ophaalt?
Als je een aangetekende brief stuurt, komt de postbode bij de geadresseerde aan de deur om de brief aan te bieden. Als de brief niet op het postkantoor wordt opgehaald, wordt de brief na verloop van tijd teruggezonden naar de afzender. Ook daarvan wordt middels een poststicker melding gemaakt op de enveloppe.
Wat kan er in een brief van het Openbaar Ministerie staan?
U krijgt een brief van het Openbaar Ministerie waarin staat welke straf de verdachte krijgt. In de OM-zitting hoort de officier van justitie de verdachte en beslist dan over de straf. U kunt niet zelf aanwezig zijn bij een OM-zitting. U krijgt in een brief te horen welke straf de verdachte krijgt.
Wat houdt een strafbeschikking in?
Op de brief staat de letter O. Een strafbeschikking kan grote consequenties hebben, omdat u door accoord te gaan met de strafbeschikking een aantekening op het strafblad kunt krijgen. Deze aantekening kan betekenen dat u geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt voor bijvoorbeeld uw werk, stage of studie.
Waarom krijg je brief van Openbaar Ministerie?
Als een strafbeschikking, een transactie of een (voorwaardelijk) sepot niet aan de orde is, dan komt een strafzaak voor de rechter. Het OM zorgt dan dat de verdachte een dagvaarding krijgt: een brief waarin staat wanneer hij voor de rechter moet verschijnen en waarvan hij wordt verdacht.
Welke 3 beslissingen kan de officier van justitie nemen?
Er zijn 3 uitkomsten: 1. de rechter beslist over de straf die de verdachte krijgt, 2. de officier van justitie bepaalt zelf de straf of 3. de verdachte wordt niet verder vervolgd (sepot). Lees welke beslissingen de officier van justitie kan nemen en wat u kunt doen als u het niet eens bent met de beslissing.
Wat gebeurt er als aangetekende brief niet wordt opgehaald?
Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: Geef aan bij de bezorger dat je de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd.
Hoe lang mag je een aangetekende zending laten liggen?
Je aangetekende zending blijft 15 kalenderdagen in het aangeduide PostPunt of Postkantoor beschikbaar. Een gerechtsbrief blijft 8 dagen beschikbaar.
Wat valt er onder het Openbaar Ministerie?
Het Openbaar Ministerie (OM) of parket is belast met de juridische aspecten van strafrechtelijke onderzoeken. Anders dan de naam suggereert is het Openbaar Ministerie op zichzelf genomen geen ministerie. Gelet op de Wet op de rechterlijke organisatie is het Openbaar Ministerie een onderdeel van de rechterlijke macht.
Waarom krijg je een brief van het Openbaar Ministerie?
Wat wordt verstaan onder sepot?
Onder sepot wordt in deze aanwijzing verstaan: de beslissing om niet of niet verder te vervolgen. Indien een succesvolle vervolging weliswaar technisch haalbaar zou zijn, maar op gronden aan het algemeen belang ontleend (verdere) vervolging onwenselijk is (opportuniteitsbeginsel) wordt een ‘beleidssepot’ toegepast.