Wat staat er in het medisch dossier?

Wat staat er in het medisch dossier?

In een medisch dossier staan de gegevens over uw gezondheid, zoals de diagnose en de medicijnen die u slikt. Uw zorgverlener houdt het medisch dossier bij. Zo’n zorgverlener is bijvoorbeeld uw arts, uw apotheker of uw fysiotherapeut. Als meerdere zorgverleners u behandelen, zijn er meerdere dossiers.

Waarom medisch dossier?

Het doel van een medisch dossier is goede zorg bieden. In het dossier kan jouw zorgverlener zien wat jouw medische achtergrond, gezondheid en situatie is. Hier kan hij met zijn zorg op aansluiten. In het medisch dossier kan een zorgverlener ook verantwoorden waarom hij een bepaalde keuze heeft gemaakt.

Wat is EPD in de zorg?

Een elektronisch patiëntendossier is een softwaretoepassing waarbij medische patiëntgegevens in digitale vorm worden bewaard en beschikbaar worden gemaakt. Het doel hiervan is meestal het huidige of toekomstige zorgproces rondom een patiënt te ondersteunen.

Wie is verantwoordelijk voor medisch dossier?

Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) zijn zorgverleners verplicht een medisch dossier bij te houden.

Hoe kom ik aan mijn medisch dossier?

Aanvragen kopie medisch dossier Iedereen van 12 jaar en ouder kan mondeling of schriftelijk vragen om een kopie van het medisch dossier. U kunt hiervoor bij uw arts of zorginstelling terecht. U hoeft geen reden aan te geven voor uw verzoek. Uw arts kan om een legitimatie vragen als u een kopie (of inzage) wilt hebben.

Wat staat er in de WGBO?

De Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) regelt de rechten en plichten van de patiënt. Zo staat in deze wet dat patiënten recht hebben op informatie en dat zij toestemming moeten geven voor een behandeling. Daarnaast verplicht de WGBO zorgverleners om een medisch dossier bij te houden.

Hoe lang duurt opvragen medisch dossier?

De wet zegt dat de zorgverlener de gevraagde gegevens zo snel mogelijk moet verstrekken. Voor een medisch dossier inzien kunt uw een termijn van twee weken als redelijk zien. Voor de kopieën mag het ziekenhuis of de zorginstelling u maximaal € 0,23 per pagina in rekening brengen.

Is je medisch dossier geheim?

De hoofdregel is dat gegevens uit het medisch dossier onder het medisch beroepsgeheim van de arts vallen. Dat geldt ook na het overlijden van de patiënt. Alleen in bepaalde gevallen mag u het beroepsgeheim doorbreken en mag u nabestaanden en anderen het dossier laten inzien of hen hier een afschrift van geven.

Hoe werkt het elektronisch patiëntendossier?

Met het elektronisch patiëntendossier worden medische gegevens van patiënten digitaal bewaard en uitgewisseld tussen zorgverleners. Deze toepassing moet het zorgproces ondersteunen en optimaliseren.

Welke gegevens kun je in een EPD terugvinden?

In het EPD vind je de dossiers van alle patiënten die bekend zijn in jouw ziekenhuis. In deze dossiers kan je alle informatie vinden die voor jouw werk van belang is.

Wie is eigenaar van het medisch dossier?

Noch een arts van het ziekenhuis, noch een patiënt heeft het juridisch eigendom van een medisch dossier. Het ziekenhuis is wel eigenaar van de gegevensdrager (de computer of het papieren dossier). Doordat de patiënt geen eigenaar is van het medisch dossier, kan hij het dossier ook niet opeisen.

Wie bekijkt mijn medisch dossier?

In principe hebben alleen de zorgverleners waarmee je een behandelrelatie hebt, toegang tot jouw medisch dossier. Je mag als patiënt bij het ziekenhuis een overzicht opvragen van wie jouw gegevens hebben ingezien. Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht om bij te houden wie jouw dossier hebben ingezien.

Wat is een medisch dossier?

Medisch dossier. Zorgverleners, zoals huisartsen, tandartsen en specialisten, leggen de medische gegevens van hun patiënten vast in een medisch dossier. De rechten van patiënten en plichten van zorgverleners daarbij zijn wettelijk vastgelegd. Dossierplicht.

Wanneer moet u een medisch dossier bijhouden?

Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) zijn zorgverleners verplicht een medisch dossier bij te houden. Beveiliging. Ja, dat kan als uw kind jonger is dan 16 jaar. U heeft dan op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) het recht om correctie te vragen. Kind 16 jaar of ouder .

Hoe lang moet uw medisch dossier worden bewaard?

Uw medisch dossier moet langer worden bewaard dan 20 jaar als: 1 er een andere wettelijke bewaartermijn is; 2 dit noodzakelijk is voor goede hulpverlening; 3 de gegevens van groot belang zijn voor iemand anders.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven