Wat te doen aan bijennest?

Wat te doen aan bijennest?

Een bijennest verwijderen kan je beter laten doen door een deskundige imker. Deze zal, afhankelijk van de plek van het nest en de bijensoort kiezen voor bestrijding of verhuizing. Wanneer de imker het volk verhuist, zorgt hij dat hij de koningin vangt en meeneemt. De rest van het volk komt dan uit zichzelf mee.

Wat kan er gedaan worden om bijensterfte tegen te gaan?

Wat wordt er gedaan tegen bijensterfte?

  • Jongeren interesseren voor het vak van imker, zodat er meer bijenvolken komen.
  • Het aanplanten van planten die veel nectar produceren (onder andere in akkerranden).
  • Er worden verboden op (bepaalde) pesticiden overwogen.

Wat te doen bij bijennest in huis?

Bijen of hommels in de spouwmuur Als de bijen of de hommels in de spouwmuur zitten, dan kan de imker er meestal niet bij. Als de ventilatieopeningen hoog zitten, dan kunnen de hommels en bijen voor weinig gevaar zorgen. Ze zitten dan tenslotte op veilige afstand. Dan kunt u ze laten zitten tot ze weggaan.

Waarom imker worden?

De interesse in bijen en het gedrag van het bijenvolk zijn de voornaamste reden waarom mensen beginnen als imker. Voor de meeste imkers is de winning van honing niet de belangrijkste reden waarom ze bijen zijn gaan houden, maar de fascinatie voor de honingbij.

Wat gebeurt er in een bijennest?

Een bijenvolk heeft 1 koningin, duizenden werksters en een aantal mannelijke darren. Werksters verzamelen honing en onderhouden het nest. Hun voedsel bestaat uit stuifmeel en nectar van bloemen enw ater, waarmee ook de larven gevoerd worden.

Heb ik een bijennest?

Ontdek je een bijenzwerm in je tuin, raak dan vooral niet in paniek. Probeer goed in te schatten hoe groot de zwerm is en neem contact op met de plaatselijke imker of imkervereniging. Zij zullen je van de bijenzwerm komen verlossen en zorgen dat de bijen een goed nieuw onderkomen krijgen. En dat is belangrijk.

Wat kan jij doen voor de bij?

Plant bloemen in je tuin of op je balkon Het inzaaien van bloemenmengsels kun je doen vanaf april t/m september. En dat kan eigenlijk overal. In je tuin, je balkon of een stukje braak liggen terrein. Strooi het mengsel in en een paar weken later komen de eerste bloemen al te voorschijn.

Hoe weet ik of ik een bijennest hebt?

Een bijennest zit vrijwel nooit op een standaard locatie. De plek waar een bij haar nest bouwt hangt namelijk af van de soort waartoe het behoort. Zo zijn er bijvoorbeeld bijensoorten die een nest in de grond graven. In dit geval zie je vaak een hoopje zand rond de ingang van het nest liggen.

Hoe kom je van een wespennest af?

Zit het wespennest in een boom of op een andere plek waar je wat meer geweld kunt gebruiken probeer dan een hogedrukreiniger. Hiermee spuit je snel het nest uit elkaar. Draag hierbij wel beschermende kleding! De meest diervriendelijke manier blijft simpelweg wachten tot de winter.

Hoe kan je bijen houden?

De bijen hebben voor de kast een vrije uitvliegruimte nodig van zo’n drie meter. Daar poot je een haagje van ongeveer een meter hoog. Dit haagje zorgt ervoor dat de bijen omhoog vliegen. Heb je thuis geen ruimte om een kast neer te zet – ten, dan informeer je bij een imkervereniging in de buurt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven