Wat te doen als angst je leven beheerst?

Wat te doen als angst je leven beheerst?

Iedereen is wel eens angstig. Maar als je angstig bent zonder aanleiding, of als de angst je dagelijkse leven beheerst, is er sprake van een angststoornis.

Wat zijn de gevolgen van een angststoornis?

Hierdoor kun je verschillende lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Daarnaast zijn er verbanden aangetoond tussen angststoornissen en onder andere hartproblemen, luchtwegaandoeningen en vermoeidheidsklachten.

Hoe weet je of je een angststoornis hebt?

Je krijgt bijvoorbeeld last van hartkloppingen, trillingen, zweten, blozen, diarree en soms van een paniekaanval. Dit gebeurt vooral wanneer je in contact komt met anderen of op die momenten wanneer je in de belangstelling staat, zoals tijdens een spreekbeurt of zelfs tijdens eten/drinken in gezelschap.

Hoe kom je van een angststoornis af?

U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven. Mogelijke behandelingen zijn gesprekken, een online cursus, gedragstherapie en soms medicijnen.

Hoe houd ik mijn angst onder controle?

Lukt het niet om zelf je angststoornis onder controle te krijgen? Erover praten met familie en vrienden helpt om stress te verminderen en zorgt voor afleiding. Ook kun je proberen van je angststoornis af te komen met hulp van een psycholoog. Vaak krijg je dan cognitieve gedragstherapie.

Kun je genezen van een gegeneraliseerde angststoornis?

Een gegeneraliseerde angststoornis is goed te behandelen. Afhankelijk van jouw situatie word je behandeld door middel van meta-cognitieve gedragstherapie, medicatie (antidepressiva), of een combinatie van beide.

Wat doet angst met je?

Je vraagt je nu misschien af: wat is angst? Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen.

Hoe weet je of je Social Anxiety hebt?

Als u altijd erg bang bent voor de reactie of de kritiek van anderen, heeft u misschien een sociale-angststoornis. U bent bijvoorbeeld bang dat u zich belachelijk maakt als u gaat trillen, blozen of zweten. Alleen al de gedachte dat u naar een etentje of feestje zou moeten, geeft grote angst.

Hoe lang duurt een angststoornis?

Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat het herstel van een angststoornis langer duurt dan van een depressie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven