Inhoudsopgave
- 1 Wat te doen bij ongewenste intimiteiten in de zorg?
- 2 Wat moet je vooral niet doen bij ongewenste intimiteiten?
- 3 Wat betekent ongewenste intimiteit?
- 4 Wat wordt er verstaan onder ongewenste intimiteiten?
- 5 Wat is grensoverschrijdend gedrag kind?
- 6 Wat valt er onder Ongewenst gedrag?
- 7 Wat wordt er verstaan onder seksuele intimidatie?
Wat te doen bij ongewenste intimiteiten in de zorg?
Belangrijk is om de begeleiding van de cliënt zodanig in te richten dat hij het ongewenste gedrag niet meer vertoont. Maar ook: zorgverleners moeten in het team steun vinden om met dit gedrag om te gaan.
Wat moet je vooral niet doen bij ongewenste intimiteiten?
Hoe reageren op ongewenste intimiteiten
- Geef eenduidige signalen. Praat en handel op besliste wijze.
- Laat je lichaam meespreken.
- Ga niet beargumenteren of je verontschuldigen.
- Verbreek alle online communicatie-kanalen indien nodig.
Hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedrag?
8 belangrijke tips bij grensoverschrijdend gedrag
- Erken dat mensen met een beperking risico’s lopen.
- Realiseer u dat grensoverschrijdend gedrag in veel vormen voorkomt.
- Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen.
- Zorg voor een open klimaat.
- Luister naar mensen met een beperking.
- Ken de risico’s.
Wat is ongewenst gedrag in de zorg?
De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk door externen is intimidatie, 19 procent van de werknemers krijgt hiermee te maken. Daarnaast wordt ongeveer 6 procent slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht, geweld, of pesten.
Wat betekent ongewenste intimiteit?
Van ongewenste intimiteiten is sprake wanneer gedragingen door de ‘ontvanger’ als vervelend, hinderlijk, vernederend of bedreigend worden ervaren. Het kan iedereen overal overkomen. Onderzoek wijst uit dat vrouwen en meisjes vaker ervaring hebben met ongewenste intimiteiten.
Wat wordt er verstaan onder ongewenste intimiteiten?
Wat kun je doen tegen seksuele intimidatie?
Je kunt op verschillende manieren spreken over en melding maken van seksueel ongewenst gedrag. Dit kan bij de leidinggevende, de bedrijfsmaatschappelijkwerker, de vertrouwenspersoon, de bedrijfsarts of de ondernemingsraad. Je kunt ook een formele klacht indienen. Dat doe je als je er informeel niet uitkomt.
Welke vormen van grensoverschrijdend gedrag?
Verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag
- Ongewenst seksueel gedrag. Ongewenst seksueel gedrag krijgt de laatste jaren veel (meer) aandacht door onder andere #MeToo.
- Pesten. Pesten kan op veel verschillende manieren voorkomen.
- Discriminatie.
- Fysiek of verbaal geweld.
Wat is grensoverschrijdend gedrag kind?
Grensoverschrijdend gedrag kan psychisch, lichamelijk of seksueel zijn. Het gaat om structureel pesten, uitschelden, slaan of schoppen. Het kind seksueel benaderen of intimideren. Als een kind gedrag ongewenst, onprettig of bedreigend vindt, is het per definitie grensoverschrijdend.
Wat valt er onder Ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag is gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Het kan zich uiten in de vorm van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten.
Wat is seksueel pesten?
Seksuele intimidatie of ongewenste intimiteit is seksueel grensoverschrijdend gedrag dat zich in allerlei situaties kan voordoen en dat door de persoon aan wie het gericht is als intimiderend of ongewenst wordt ervaren. De gevolgen voor het slachtoffers van seksuele intimidatie kunnen psychisch of lichamelijk zijn.
Wat kan ik doen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer?
Indienen klacht bij de klachtencommissie of de werkgever Van een werkgever mag verwacht worden dat deze een klacht over ongewenst gedrag grondig laat onderzoeken. Een werkgever dient namelijk te zorgen voor een veilige werkomgeving. U dient de klacht in bij de werkgever en vraagt om een dergelijk onderzoek.
Ongewenst gedrag is gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Het kan zich uiten in de vorm van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten. Een werkgever dient beleid te voeren om ongewenst gedrag tegen te gaan.
Wat wordt er verstaan onder seksuele intimidatie?
Seksuele intimidatie is: opmerkingen, gebaren en handelingen die een seksueel karakter hebben en die het slachtoffer als ongewenst ervaart. Denk aan seksueel getinte opmerkingen of berichten, iemand vastpakken, aanranding en verkrachting.