Inhoudsopgave
Wat te doen met een overstuur kind?
Vraag je af waarom je kind bepaald gedrag vertoont en probeer daar op in te spelen. Laat hem ook weten dat je snapt hoe hij zich voelt. Als je kind bijvoorbeeld een driftbui krijgt omdat een ander kind hem heeft gestompt, kun je naderhand zeggen “Nou, dat was niet leuk voor jou hè, dat Thomas jou pijn deed”.
Hoe kalmeer ik mijn kind?
Door echt naar je kind te luisteren en de boosheid te erkennen, respecteer je de gevoelens van jouw kind. Dat wil niet zeggen dat je het zojuist getoonde gedrag accepteert. Geef je kind de ruimte om te leren omgaan met boosheid. Praat erover en luister.
Wat te doen met huilend kind?
Neem je baby lekker bij je en laat je baby zijn emoties verwerken. Ook al heb je het gevoel dat je het huilen moet stoppen, dan is het beter om dit niet te doen. Laat je baby lekker uithuilen. Als je niet weet waarom je baby huilt, is dat niet erg.
Hoe omgaan met huilende kinderen?
Huilt je kind, blijf dan rustig en probeer achter de oorzaak te komen door goed te luisteren naar wat hij te vertellen heeft. Help je kind zijn emoties te herkennen door deze te benoemen. ‘Ik zie dat je heel verdrietig bent’, of ‘ik snap dat je boos bent’. Weet je de reden voor het verdriet, herhaal deze dan.
Hoe ga je om met de boosheid van je kind?
Creëer een plekje waar je kind boos kan en mag zijn, bijvoorbeeld de bank met een paar kussens om op te slaan, zodat hij zichzelf niet bezeert. Geef je kind tijdens de driftbui niet teveel aandacht. Voor sommige kinderen werkt het kalmerend als je hem even stevig vasthoudt en geruststellend toespreekt.
Hoe om te gaan met agressie bij kinderen?
Wat kun je doen tegen agressief gedrag?
- Grijp meteen in als je kind agressief is, maar blijf hierbij zelf rustig en sla nooit.
- Zorg dat je kind je aankijkt en zeg welk gedrag moet stoppen.
- Vraag je kind ook waarom het zich zo gedraagt.
- Leg uit waarom je kind niet mag slaan.
Wat kan ik mijn kind geven om rustig te worden?
Kalmerende ruimte. Geef je kind een hoekje ergens in de kamer of een andere kleine ruimte waar het kind zichzelf kan terugtrekken. Leg er kussens, knuffelbeesten, boeken of andere knusse spullen neer. Gebruik de plek niet als time-outruimte waar ze naartoe gaan om ‘af te koelen’.
Hoe krijg ik mijn kind rustig?
Doe samen ontspanning of ademhalingsoefeningen. Veel energieke en drukke kinderen kunnen zich moeilijk ontspannen. Door ze bewust te maken van hun lijf en ademhaling kunnen ze dit leren. Er zijn ook leuke (mindfulness) boekjes en apps met goede oefeningen te vinden.
Waarom kinderen slecht luisteren?
Je kind dus ook. En ondanks dat het lijkt of onze kinderen veel aandacht krijgen, voelen ze zich toch niet altijd gehoord. Wil jij dus dat je kind betert luistert, begin dan zelf met beter naar je kind te luisteren. Dus probeer vaker met aandacht naar je kind te luisteren, als hij of zij iets kwijt zegt.