Wat valt er onder uitscheiding?

Wat valt er onder uitscheiding?

of excretie, verwijdering van schadelijke en overtollige afvalprodukten van stofwisseling. Uitscheidingsorganen zijn: longen (kooldioxyde, waterdamp), lever (gal), zweetkliertjes (water met opgeloste zouten), nieren (urine).

Welke 2 afvalstoffen komen vrij bij de Eiwitstofwisseling?

De nieren zijn essentieel voor de verwijdering van afvalstoffen die vrijkomen bij onder andere de eiwitstofwisseling, zoals de stikstofproducten ureum, kreatinine en urinezuur, maar ook sulfaten en fosfaten. De nieren spelen een fundamentele rol in dit proces dat homeostase wordt genoemd.

Welke stoffen worden uitgescheiden?

Uitscheidingsorganen zijn: nieren, lever en longen. Via je urine worden water, maar ook zouten, resten van medicijnen, kleurstoffen en vitamines geloosd. Je nieren spelen daarbij een belangrijke rol.

Hoe noemen we het uitscheiden van niet nuttige stoffen?

Het verwijderen van schadelijke of overbodige stoffen uit het lichaam noem je uitscheiding. De cellen geven hun afvalstoffen af aan het bloed. Een deel van de afvalstoffen van de lever komen niet in het bloed, maar verlaat de lever via de gal.

Welke stoffen worden door de longen verwijderd uit het bloed?

Het hemoglobine, de bloedkleurstof in de rode bloedlichaampjes, bindt de zuurstof en staat het af aan de vloeistof die de cellen omgeeft. Daarbij worden kooldioxide en andere afvalstoffen van de cellen in het bloed opgenomen. Het kooldioxide wordt in de longen uit het bloed verwijderd en vervolgens uitgeademd.

Hoe heet de vloeistof waarin de lever afvalstoffen uitscheidt?

Koolstofdioxide is een afvalstof. Een tweede belangrijke afvalstof is ureum, die ontstaat bij de afbraak van eiwitten. Er zijn ook nog andere afvalstoffen en giftige stoffen die het lichaam kwijt moet. Het verwijderen van schadelijke of overbodige stoffen uit het lichaam noem je uitscheiding.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven