Inhoudsopgave
- 1 Wat valt onder sociale problematiek?
- 2 Wat is psychosociaal functioneren?
- 3 Wat valt er onder psychosociale zorg?
- 4 Wat is een sociale vraagstuk?
- 5 Wat is een psychosociaal counselor?
- 6 Wat te doen bij psychosociale problemen?
- 7 Wat is een psychosociaal consult?
- 8 Wat valt er onder psychosociale arbeidsbelasting?
Sociale problematiek / maatschappelijke problematiek: Wanneer mensen zich in langdurige probleemsituaties bevinden die hen op achterstand zetten ten opzichte van andere mensen. Het is maatschappelijk bepaald en treft daarom groepen mensen. Omgevingsfactoren waarin mensen leven en opgroeien. Ouder en/of gezinsfactor.
Wat is psychosociaal functioneren?
Het psychosociaal functioneren is het eigen functioneren in relatie met en tot anderen. Het is een veelomvattend aspect van het de wijze waarop je het leven leeft en hoe je het beleeft.
Wat valt onder psychische klachten?
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
De aandacht voor je gevoelens (emotionele klachten) en voor je contact met anderen (sociale problemen) noemen we psychosociale zorg. Deze aandacht kan jou helpen om zo goed mogelijk om te gaan met je ziekte en de gevolgen daarvan.
Het gaat om een situatie die veel mensen onwenselijk vinden; die veel mensen in strijd vinden met bepaalde waarden en/ of normen. 2. Er bestaan verschillende meningen over de oplossing van het probleem. Betrokken burgers/ groeperingen hebben vaak verschillende waarden, normen, belangen.
Wat is een maatschappelijke situatie?
Sociaal/maatschappelijk wil zeggen dat iets betrekking heeft op de intermenselijke (sociaal) samenleving/openbare ruimte (maatschappij). Alles dus dat te maken heeft met mensen onderling en het stukje door mensen ingerichte en aangeduide wereld waarin zij wonen en leven.
Wat is een psychosociaal counselor?
De psychosociaal counselor begeleidt mensen in veranderingsprocessen om een antwoord te vinden op de eisen die de buitenwereld stelt. De werkwijze die de psychosociaal counselor hanteert is van humanistische aard.
Meestal kan het maatschappelijk werk (vaak onderdeel van het wijkteam) goed helpen bij psychosociale problemen. Het maatschappelijk werk of wijkteam biedt ondersteuning bij: Eenzaamheid, het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, het leggen van sociale contacten.
Wat wordt bedoeld met psychisch?
psychisch – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: psy-chies 1. wat het denken, voelen en willen betreft ♢ hij mankeert niets, het is psychisch 2.
Wat is een psychosociaal consult?
Een psychosociaal consult is een vorm van therapie en bestaat uit het onderzoeken en oplossen van psychosociale problemen. Deze problematiek bestaat uit een combinatie van zowel psychische als sociale aspecten en is erop gericht deze middels gesprekken te verminderen: Psychische problemen vanuit gevoelens en gedachten.
Als werkomstandigheden, zoals de psychische druk en de omgang met anderen, niet goed zijn, kan er werkstress ontstaan. Ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd. Factoren die PSA en daarmee mogelijk ook werkstress kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld: agressie en geweld.
Hoe formuleer je een sociaal vraagstuk?
Er is sprake van een maatschappelijk vraagstuk als voldaan wordt aan de volgende kenmerken:
- Er moet sprake zijn van een sociaal probleem.
- Er bestaan verschillende meningen over de oplossing van het probleem.
- Het moet gaan om een probleem dat door middel van gezamenlijke actie of door de politiek kan worden opgelost.