Wat veroorzaakt hersenvliesontsteking?

Wat veroorzaakt hersenvliesontsteking?

Oorzaken Hersenvliesontsteking. Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus of door een bacterie. Er bestaan dus twee soorten hersenvliesontsteking: bacteriële en virale hersenvliesontsteking. De virale vorm komt vaker voor dan de bacteriële, maar de bacteriële is gevaarlijker.

Is een liesbreuk pijnlijk?

De zwelling loopt soms door tot aan de balzak of schaamlip. Als u veel buikvet heeft, is de liesbreuk minder goed te zien. Een liesbreuk kan pijn doen, of een stekend of branderig gevoel geven. U kunt ook alleen een zwelling hebben, zonder pijn.

Wat is een liesbreuk waardoor kan deze verergeren zich manifesteren?

Zwaar lichamelijk werk (tillen) zet extra druk op de buikwand en kan op termijn een liesbreuk veroorzaken. Ook kan een bestaande hernia verergeren door zwaar te tillen. Om deze reden worden liesbreuken vaak voor het eerst opgemerkt tijdens zware lichamelijke arbeid.

Is een hersenvliesontsteking dodelijk?

Behandeling van hersenvliesontsteking Bacteriële hersenvliesontsteking kan gevaarlijke gevolgen hebben en tot de dood lijden als deze niet goed behandeld wordt. Om de prognose te verbeteren wordt bacteriële meningitis doorgaans behandeld met antibiotica.

Wat doe je bij een hersenvliesontsteking?

Wat doe je bij hersenvliesontsteking?

 1. Bel of laat 112 bellen bij koortsstuipen.
 2. Bel direct de spoedlijn van de huisarts of huisartsenpost als iemand ziek is, suf lijkt en vlekjes op de huid heeft.
 3. Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan (gebruik geen deken, leg een nat washandje op het voorhoofd).

Wat zijn de symptomen van hersenvliesontsteking?

Wat zijn de verschijnselen van een hersenvliesontsteking?

 • hoge koorts (of een te lage temperatuur)
 • koude rillingen.
 • bleke huid, of andere huidkleur dan normaal.
 • hoofdpijn.
 • overgeven.
 • nekpijn of een stijve nek; het lukt niet goed de nek voorover te buigen.
 • sufheid.
 • verwardheid.

Hoe wordt een liesbreuk geopereerd?

Bij een kijkoperatie opereert de chirurg via de navel en 2 kleine sneetjes in de buik. Niet ieder chirurgisch team voert kijkoperaties uit. De techniek is moeilijker. Alleen chirurgen met voldoende ervaring kunnen deze operaties doen.

Waar heb je pijn bij een liesbreuk?

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. De breuk kan uiteenlopende klachten geven. Behalve een zwelling bij staan en lopen is er vaak een zwaar, soms pijnlijk en branderig gevoel in de lies, soms samen met misselijkheid. Veelal zit de breuk ook in de weg als u zit.

Wat is een liesbreuk matje?

Als een liesbreuk klachten geeft, kunt u de liesbreuk laten opereren. Bij een liesbreukoperatie duwt de chirurg de zwelling terug. Op de zwakke plek in uw lies komt een kunststof matje. Een operatie vermindert liesbreukklachten en voorkomt verergering of inklemming.

Kan ik fietsen met een liesbreuk?

De eerste 24 uur kunt u niet autorijden en fietsen. U mag na een liesbreukoperatie gewoon bewegen, u hoeft niet in bed te liggen. Er is geen verplichte rustperiode. U zult na de operatie nog enige tijd last hebben van de wond.

Waarom is hersenvliesontsteking zo gevaarlijk?

Gevolgen hersenvliesontsteking (bacterie) De gevolgen van bacteriële hersenvliesontsteking kunnen ernstig zijn. In een op de vijf gevallen overlijdt de patiënt. In een op de vier gevallen krijgt de patiënt een beroerte door schade aan bloedvaten in de hersenen.

Is hersenvliesontsteking te genezen?

Nee, er is geen behandeling. Als de huisarts denkt aan een virale meningitis verwijst hij de patiënt meestal naar het ziekenhuis. Daar worden maatregelen genomen om de klachten te verminderen. De meeste mensen genezen helemaal van de ziekte.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven