Inhoudsopgave
Wat verstaan we onder de brekingsindex?
De mate waarin licht wordt gebroken, uitgedrukt in een verhoudingsgetal. In de meteorologie de mate van breking van het zonlicht. Het zonlicht is wit licht en is dus opgebouwd uit alle kleuren.
Hoe reken je met de brekingsindex?
Als de lichtstraal nu van gewoon glas naar lucht gaat (van B naar A) geldt: Nglas→lucht = 1/ Nlucht→glas = 1/1,51= 0,66. Je kunt dus de brekingsindex van de stof naar lucht uitrekenen met het omgekeerde van de brekingsindex van lucht naar die stof. Dus: NB→A= 1/NA→B.
Wat is de hoek van breking?
De invalshoek zegt iets over hoe het licht op het water valt en de brekingshoek vertelt hoe het licht door het water wordt afgebogen. De invalshoek wordt aangegeven met de letter i, de brekingshoek wordt aangegeven met de letter r en de grenshoek wordt aangegeven met de letter g.
Hoe bereken je de invalshoek?
De formule is sin i / sin r = nr/ni. Als je de brekingshoek uit wil rekenen krijg je sin r = sin i *ni/nr. Je deelt dus door de brekingsindex van glas. Als je het zo uitrekent kom je bij een brekingsindex van 1.5 en een invalshoek van 54 graden met de normaal op een brekingshoek van 32,6 graden.
Hoe teken je de hoek van breking?
We tekenen eerst de normaal. Dat is de hulplijn die je loodrecht op het grensvlak kunt tekenen. Hoek i is de hoek van de invallende straal met de normaal, hoek n de hoek van de gebroken straal met de normaal. De lichtstraal breekt hier dus naar de normaal toe.
Wat is het verband tussen de hoek van inval en de hoek van breking?
Als een lichtstraal overgaat van vacuüm of lucht naar een doorzichtige vloeistof of vaste stof, is de hoek van breking kleiner dan de hoek van inval. Dus geldt dat r < i. Als een lichtstraal overgaat van een doorzichtige vloeistof of vaste stof naar vacuüm of lucht, is de hoek van breking groter dan de hoek van inval.
Wat is de hoek van terugkaatsing?
De hoek tussen de invallende lichtstraal en de normaal is de hoek van inval (i). De hoek tussen de teruggekaatste lichtstraal en de normaal is de hoek van terugkaatsing (t).