Inhoudsopgave
- 1 Wat voor groepenkast voor zonnepanelen?
- 2 Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?
- 3 Hoe worden zonnepanelen aangesloten op de meterkast?
- 4 Welke automaat voor zonnepanelen?
- 5 Hoe kan ik zien of mijn meter terug kan draaien?
- 6 Heb je voor zonnepanelen krachtstroom nodig?
- 7 Welke kabel moet ik hebben voor de omvormer zelf aansluiten in de meterkast?
- 8 Welke Alamat zonnepanelen?
Wat voor groepenkast voor zonnepanelen?
De hoofdaansluiting is namelijk altijd minimaal 1 x 25A. In de groepenkast plaatsen wij dan een aardlekautomaat van 20 Ampère. Omvormers tot 10A mag u op een vrije groep van 16A aansluiten. Omvormers tot 12A mag u op een vrije groep van 20A aansluiten.
Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?
Zodra u uw zonnepanelen registreert op energieleveren.nl (dit is wettelijk verplicht) controleren we of uw meter geschikt is om energie terug te leveren aan het net. Wilt u energie gaan terugleveren en is de meter in uw meterkast ongeschikt hiervoor? Dan moet deze meter eerst vervangen worden.
Welke aansluiting nodig voor zonnepanelen?
De meeste huishoudens hebben een aansluiting van 1 x 35A of 3 x 25A. De hoofdaansluiting vergroten van 1 x 25A naar 1 x 35A is soms gratis, of u betaalt eenmalig een relatief klein bedrag. De stroom die de omvormer levert aan de AC (wisselstroom) kant, kunt u terugvinden in de specificaties van de omvormer.
Hoe worden zonnepanelen aangesloten op de meterkast?
De aansluiting aan de hoofdmeter en hoofdzekering Er wordt vanuit de omvormer een kabel aangelegd naar de meterkast. Dit is nodig om de opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen (via de omvormer) naar de meterkast te geleiden. Hiermee worden de zonnepanelen aangesloten op de hoofdmeter en hoofdzekering.
Welke automaat voor zonnepanelen?
De meest gangbare installatieautomaten die worden gebruikt zijn de B16 automaten. Wij raden aan om hiervoor altijd veilige A+ Merken te nemen, hierdoor bent u zeker van veilige B karakteristiek installatieautomaten. Met zonnepanelen gebruik je uitsluitend B karakteristiek installatieautomaten.
Hoeveel Ampere heb ik nodig voor zonnepanelen?
Als je een fase 1 hoofdzekering hebt
Fase | Ampère | Maximaal vermogen omvormer |
---|---|---|
1 | 25A | 3680 Watt |
1 | 35A | 5031 Watt |
1 | 40A | 5750 Watt |
Hoe kan ik zien of mijn meter terug kan draaien?
Hoe weet ik of ik een terugdraaiende teller heb (of niet)? Zoek naar het teruglooprem symbool op de teller; indien u dit niet vindt, is dit een goed teken, dat betekent namelijk dat u een terugdraaiende teller hebt. Indien u het teruglooprem symbool ziet op de teller, zal deze niet terugdraaien!
Heb je voor zonnepanelen krachtstroom nodig?
Tot 16 zonnepanelen (bij 250 Wp per stuk) is een 1 fase omvormer van maximaal 3600 Watt een uitstekende keuze. Daarboven is er sprake van een grijs gebied, afhankelijk van de aansluiting die u heeft zitten. Vanaf 24 zonnepanelen of meer heeft u hoe dan ook een 3 fasen omvormer nodig.
Heb je een extra groep nodig voor zonnepanelen?
Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst op het dak raden we u aan om de omvormer op een aparte groep in uw meterkast aan te laten sluiten, veiligheidshalve. Daarnaast moet volgens de Nederlandse wet elke omvormer die groter is dan 600 watt op een aparte groep worden aangesloten.
Welke kabel moet ik hebben voor de omvormer zelf aansluiten in de meterkast?
Vanuit de omvormer gaan we met normale YMVK kabel door naar de meterkast. Belangrijk hierbij is dat de juis- te dikte van de kabel wordt gekozen.
Welke Alamat zonnepanelen?
In de praktijk zal in de meeste gevallen dus een aardlekschakelaar moeten worden geplaatst. Dit geldt ook voor de klasse van de aardlekschakelaar. Dit moet type B zijn, tenzij er aan een van de volgende voorwaarden is voldaan, dan mag type A worden toegepast.
Hoeveel zonnepanelen kunnen er op 1 groep?
Stel, je hebt 1 fase: Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt.