Inhoudsopgave
Wat voor proefjes kan je doen?
alle proefjes
Hoe makkelijk kun je sinaasappels optillen? aangekomen fruit | Kan een blikje bewegen zonder dat je het aanraakt? aantrekkelijk blikje |
---|---|
Wat doet een pingpongbal in een glas water? bal in het water | Kun jij een pingpongbal wegblazen? bal uit de fles |
Wat leren kinderen van proefjes?
Ze volgen hun nieuwsgierigheid om de wereld te ontdekken. Door dingen uit te proberen en te observeren leren ze stukje bij beetje hoe dingen werken. Experimenteren en kleine proefjes doen is een heel leuke manier om in te tappen op de nieuwsgierigheid van je kind.
Wat is een proefje?
Een proefje is een eenvoudig experiment met alledaagse materialen waarbij een fenomeen uit de natuurkunde, scheikunde of biologie wordt onderzocht. Bij de stappen wordt meestal eerst een proefopstelling gemaakt, waarna het eigenlijke experiment volgt. De stappen worden afgewisseld door enkele vragen.
Kan water lopen?
Op water lopen is onmogelijk. Maar wanneer het water vermengd wordt met maïszetmeel kan het wel. Het water lijkt dan op een soort vloeibaar beton dat het gewicht van de mens kan dragen.
Wat gebeurt er als je een ballon in warm water legt?
De moleculen in de lucht bewegen (je mag het ook uitleggen als dat lucht altijd beweegt). Door het hete water wordt de fles en de lucht daarbinnen warm. De luchtdruk stijgt, de lucht (moleculen) neemt meer ruimte in waardoor de ballon wordt opgeblazen.
Hoe kan je Olifantentandpasta maken?
Zo ga je te werk
- Los de gist op in het warme water en laat even staan.
- Giet het waterstofperoxide in de fles.
- Giet het afwasmiddel ook in de fles.
- Voeg voedingskleurstof toe – bijvoorbeeld blauw en rood, zodat het op echte tandpasta lijkt.
- Doe ten slotte de opgeloste gist bij de andere ingrediënten in de fles.
Hoe maak je een kleine explosie?
Stap 1: Doe je handschoenen aan en zet de oogbescherming op. Stap 2: Zet het plastic flesje in de bakschaal. Stap 3: Plaats de trechter in het plastic flesje. Stap 4: Giet één derde kop waterstofperoxide in de fles.
Hoe komt het dat een schaatsenrijder op het water kan lopen?
Hun pootjes vormen kuiltjes in het wateroppervlak. Die pootjes zijn dicht begroeid met een microscopisch kleine haardos. Al die minihaartjes drukken kuiltjes in het water. Tussen de haartjes zit lucht, waardoor ze gemakkelijker op het water blijven.
Welke dieren kunnen op water lopen?
Het schaatsenrijdertje is wellicht de bekendste waterloper, maar ook een aantal andere insecten (zoals beeklopers, vijverlopers en springstaarten) kunnen moeiteloos boven water blijven. Dat ze dat kunnen, hebben ze te danken aan de ‘oppervlaktespanning’ van water.
Wat gebeurt er als je een ballon in de diepvries steekt?
Een klein gedeelte steekt boven het water uit. De ijskristallen op de ballon ontstaan, doordat water in de lucht vastvriest op de ballon. Omdat het in een vriezer onder nul is, bevriest het water en wordt het ijs. Er kunnen scheuren in het ijs ontstaan, doordat het water niet helemaal in één keer bevriest.
Hoe maak je Olifantentandpasta zonder waterstofperoxide?
Meng 3 eetlepels water met gist en laat het mengsel staan. Laat ze de juiste hoeveelheid gist afmeten en de gist met de juiste hoeveelheid warm water mengen. Laat de kinderen door het mengsel roeren om alle klonten fijn te maken.
Hoe ruim je Olifantentandpasta op?
Doe waterstofperoxide in een erlenmeyer en giet een klein beetje wasmiddel erbij. Daarna voeg je een katalysator toe, zoals kaliumjodide of gist. Er vindt een reeks reacties plaats tussen de waterstofperioxide en de katalysator. Zo breekt de katalystor de waterstofperoxide af in zuurstof en water.