Inhoudsopgave
Wat voor soort ziekenhuizen zijn er?
Soorten ziekenhuizen
- Universitair medische centra.
- Categoraal Ziekenhuis.
- Topklinische ziekenhuizen.
- Algemene Ziekenhuizen.
- Expertisecentra.
Is een kliniek een zorginstelling?
Als je medische zorg nodig hebt, ga je meestal naar het (streek-)ziekenhuis. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde centra en klinieken die medisch specialistische zorg verlenen. Hier lees je welke type zorginstellingen er allemaal zijn en welke zorg ze leveren.
Welke zorg biedt een ziekenhuis?
Een algemeen ziekenhuis is een concentratie van voorzieningen ten behoeve van onderzoek, behandeling en verpleging. Daarnaast worden in een algemeen ziekenhuis zowel aanstaande artsen als verpleegkundigen opgeleid.
Wat voor soorten zorginstellingen zijn er?
Zorginstellingen
- Zorgaanbieders.
- Eerstelijnszorg.
- Ziekenhuiszorg.
- Thuiszorg.
- Gehandicaptenzorg.
- Geestelijke Gezondheidszorg.
- Verpleeghuizen en Verzorgingshuizen.
Wat voor soort instelling is een ziekenhuis?
Een ziekenhuis is een instelling waar zieke en gewonde mensen verzorgd worden en waar professionele gezondheidszorg wordt verleend. Dit gebeurt door artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen. Dit zijn veelal gespecialiseerde ziekenhuizen, bijvoorbeeld een abortuskliniek of een hartkliniek.
Is een kliniek een ziekenhuis?
Particuliere klinieken hebben niet dezelfde voorzieningen als een ziekenhuis. Ze hebben bijvoorbeeld geen intensive care. Ook zijn ze meestal maar gespecialiseerd in één vakgebied. Als u verschillende aandoeningen heeft, kunt u dus beter in een ziekenhuis terecht.
Wat houd een kliniek in?
ZBC versus Ziekenhuis Daarnaast is een kliniek vaak gespecialiseerd in één bepaalde aandoening of ziektebeeld. Hierdoor werken er mensen met veel ervaring en kennis. Ook zijn de behandelingen vaak goedkoper omdat er bijvoorbeeld geen intensive care aanwezig is.
Hoe stap je over van ziekenhuis?
Bespreek je twijfels en klachten met de zorgverlener(s) in het ziekenhuis waar je nu behandeld wordt. Misschien kunnen zij je doorverwijzen naar een ander ziekenhuis. Neem contact op met je zorgverzekeraar over deze situatie. Sommige zorgverzekeraars doen aan zorgbemiddeling en wachttijdbemiddeling.
Wat voor zorgen zijn er?
Er worden diverse vormen van zorg geboden.
- Verzorgd wonen; zelfstandig wonen met zorg.
- Beschermd wonen; appartementen met verpleeghuiszorg.
- Somatische zorg.
- Revalidatie zorg.
- Overbruggingszorg.
- Dagbesteding.
- Dagbehandeling.