Wat voor soorten diabetes zijn er?

Wat voor soorten diabetes zijn er?

Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel precies, met het hormoon insuline. Twee belangrijke soorten diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Ze hebben allebei te maken met insuline en bloedsuiker, maar zitten heel verschillend in elkaar.

Wat is een andere naam voor diabetes?

Suikerziekte. Suikerziekte is een ander woord voor diabetes mellitus.

Is diabetes hetzelfde als suikerziekte?

Verschillende soorten diabetes Diabetes heet ook wel suikerziekte. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Wat is de achtergrond van diabetes?

Een doorbraak: de Duitse Paul Langerhans ontdekt in de alvleesklier cellen die insuline maken. Ze liggen in groepjes bij elkaar en lijken daarom op eilandjes. Deze sindsdien naar hem vernoemde ‘eilandjes van Langerhans’ maken insuline aan. Zonder insuline kan het lichaam geen suikers verwerken en ontstaat diabetes.

Welke 3 typen diabetes mellitus worden onderscheiden?

Vormen van diabetes

  • Diabetes type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de pancreas grotendeels zijn vernietigd.
  • Diabetes type 2.
  • Zwangerschapsdiabetes.
  • Monogenetische diabetes.
  • Secundaire diabetes.

Wat zijn de verschijnselen van diabetes?

Aanwijzingen kunnen zijn:

  • veel dorst en last hebben van een droge mond.
  • veel plassen.
  • veel moe zijn.
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien.
  • slecht genezende wondjes.
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen.
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Wat is precies diabetes?

Diabetes (ook wel diabetes mellitus of suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij u teveel glucose (suiker) in uw bloed hebt. Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt.

Wat betekent het woord diabetes?

(Syn: diabetes, suikerziekte) Diabetes is een chronische aandoening waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed zit. Daarom werd deze aandoening vroeger ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Het lichaam zelf kan de bloedsuikerspiegel niet meer binnen de normale grenzen houden.

Wat is er aan de hand bij diabetes?

Wat is diabetes wikikids?

Als je diabetes hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan. Daardoor zit er soms te veel en soms te weinig glucose in het bloed. Je noemt diabetes ook wel suikerziekte.

Waarom heet het suikerziekte?

Wat is diabetes nou eigenlijk?

Diabetes is een stofwisselingsziekte met teveel glucose in het bloed. Omdat glucose een vorm van suiker is werd diabetes mellitus vroeger suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed, en dus bij diabetes.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven