Wat voor straf krijg je voor rijden onder invloed van drugs?

Wat voor straf krijg je voor rijden onder invloed van drugs?

Een boete, tot maximaal € 21.750. Je kunt je rijbewijs kwijtraken, voor korte of langere tijd. Soms moet je opnieuw rijexamen doen. In de zwaarste gevallen kun je een jaar gevangenisstraf krijgen.

Wat staat er in de Opiumwet?

De Opiumwet is de wet waarin de meeste drugs staan beschreven. De Opiumwet bestaat uit lijst I en lijst II. Middelen op lijst I zijn volgens de wet gevaarlijker dan middelen op lijst II. Heroïne, cocaïne, XTC en GHB zijn voorbeelden van middelen die op lijst I staan; cannabis staat op lijst II.

Wat is de straf voor drugsbezit?

Zo staan, afhankelijk van het precieze delict, op het drugsbezit of de drugshandel in drugs uit lijst I een maximumstraf van zes maanden tot twaalf jaar gevangenisstraf. De lagere maximumstraffen gelden voor delicten die minder zwaar zijn of die zonder opzet zijn gepleegd.

Wat houdt softdrugs in?

Softdrugs worden ook wel lichte narcotica of lichte bedwelmingsmiddelen genoemd. In de Nederlandse wetgeving zijn deze drugs opgenomen in Lijst II van de Opiumwet. Veelal wordt met softdrugs in de volksmond gedoeld op marihuana (of wiet) en hasj, bestanddelen van de welbekende joint.

Hoelang rijbewijs kwijt na drugs CBR?

De politie is daarnaast verplicht het CBR in te lichten. Het CBR kan een verplicht psychiatrisch onderzoek aanvragen. Als er sporen van harddrugs worden gevonden bent u vrijwel zeker uw rijbewijs voor minimaal een jaar kwijt. Dat is erg vervelend en vaak een dure grap.

Wat is de straf voor rijden onder invloed van wiet?

In het algemeen moet u rekening houden met een geldboete van € 1.000,00 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van maar liefst 9 maanden!

Wat staat er in het gedoogbeleid?

Gedoogbeleid is het beleid van een bestuursorgaan om overtredingen van een bepaalde wet niet te vervolgen. Men ziet af van het toepassen van handhavingsmiddelen. Selectief gedogen gebeurt louter op operationeel niveau, wat handhavers speelruimte geeft om effectiever op te treden tegen overlastgevend gedrag.

Wat houdt het gedoogbeleid softdrugs in?

Coffeeshops kunnen onder strenge voorwaarden wiet en hasj verkopen. Zij worden daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd. Dit is de essentie van het gedoogbeleid. Ook vervolgt het Openbaar Ministerie personen niet als zij kleine hoeveelheden softdrugs bezitten.

Hoeveel mag je harddrugs hebben voor eigen gebruik?

Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.

Wat gebeurd er als je drugs verkoopt?

Het is wel verboden om drugs te bezitten, te maken of te verkopen. Mensen krijgen meestal geen straf als ze een klein beetje drugs bij zich hebben. Heb je meer dan 5 gram wiet of hasj, of meer dan een halve gram harddrugs? Dan kun je een boete, taakstraf of een gevangenisstraf krijgen.

Wat zijn harddrugs en softdrugs?

Als een drug op lijst 1 van de Opiumwet staat is het een harddrug. Als een drug op lijst 2 van de Opiumwet staat is het een softdrug. Op lijst 1 staan bijvoorbeeld XTC en cocaïne en zijn harddrugs. Op lijst 2 staan als voorbeeld paddo’s en cannabis (wiet en hasj).

Hoe lang rijbewijs kwijt na blowen?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven