Wat werd er afgesproken in het Verdrag van Tordesillas?

Wat werd er afgesproken in het Verdrag van Tordesillas?

In 1494 opgesteld in opdracht van de paus. Er werd een lijn getrokken over de aarde van de Noordpool naar de Zuidpool. Het hele gebied ten oosten van die lijn mocht door Portugal worden gekoloniseerd en het gebied ten westen van die lijn door Spanje.

Hoe viel het Karolingische Rijk uiteen?

Het verval Er ontstond een broederoorlog, waardoor uiteindelijk het rijk verbrokkeld raakte. Dit gebeurde eerst in drie delen, vervolgens in vijf. De politieke versnippering werd dermate groot dat de inwoners onvoldoende bescherming werd geboden, vooral tegen invallen van Vikingen en Magyaren.

Hoe noemden de Duitsers het Verdrag van Versailles?

Het Verdrag van Versailles (Frans: Traité de Versailles), ook Vredesverdrag van Versailles of Vrede van Versailles genoemd, was een verdrag tussen Duitsland en de Entente.

Waarom werd Duitsland zwaar gestraft?

Duitsland had volgens de overwinnaars de Alleinschuld aan de oorlog. Het werd veroordeeld tot het betalen van torenhoge herstelbetalingen en raakte een zevende deel van het Duitse grondgebied kwijt. Het vredesverdrag van Versailles van 1919 werd in Duitsland als zeer onrechtvaardig ervaren.

Wat stond er allemaal in het Verdrag van Versailles?

In het Verdrag van Versailles werden de volgende zaken bepaald: Duitsland werd als enige schuldig gesteld aan het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog en moest de volledige schade van de oorlog dragen. Duitsland moest zijn koloniën en een deel van het Duitse grondgebied afstaan.

Waarom viel het Frankische Rijk?

Het Frankische Rijk viel snel na de dood van Karel (814) uiteen. De redenen tot het uiteenvallen: Het Frankische Rijk zij dat het rijk onder alle zonen moest worden gedeeld, dit leidde keer tot keer naar het uiteenvallen. De zonen voerde ook vaak onderling oorlog om de verdeling.

Waarom valt het Karolingische Rijk uit elkaar in de 9de eeuw?

Waardoor viel het Frankische Rijk uiteen?

Wat werd er afgesproken in het Verdrag van Tordesillas?

Wat werd er afgesproken in het Verdrag van Tordesillas?

Het Verdrag van Tordesillas (Portugees: Tratado de Tordesilhas Spaans: Tratado de Tordesillas) (Tordesillas, 7 juni 1494) regelde de opdeling van de niet-Europese wereld tussen Castilië en koninkrijk Portugal, die de eerste ontdekkingsreizen organiseerden.

Hoe werd het rijk tussen Spanje en Portugal verdeeld?

Het Verdrag van Tordesillas kwam tot stand op 7 juni 1494. Via dit verdrag verdeelde paus Alexander VI (1431-1503), in opdracht van de Spaanse koning, de niet-Europese wereld tussen Spanje en Portugal. Een laatste verdrag tussen beide landen werd in 1778 afgesloten: het Verdrag van El Pardo.

Waarom werd het Verdrag van Tordesillas ingevoerd?

In het Verdrag van Tordesillas (1494) werd de opdeling van de niet-Europese wereld tussen Castilië en Portugal vastgelegd. In dit verdrag werd als het ware voortgebouwd op de beslissing die paus Alexander VI nam, zodra Amerika was ontdekt door Columbus in 1492.

Waarom was het Verdrag van Zaragoza nodig?

Het Verdrag van Zaragoza was een verdrag dat de verdeling van de wereld tussen Spanje en Portugal regelde. Hiermee kreeg Portugal ongeveer 191 lengtegraden van de Aarde (inclusief de vooral begeerde Molukse eilanden, de Specerijeneilanden, waar nootmuskaat en kruidnagels geoogst werden) en Spanje de overige 169.

Wat betekent het Verdrag van Versailles voor Duitsland?

In 1918 werd de Eerste Wereldoorlog definitief beëindigd met het sluiten van het Verdrag van Versailles. Dit verdrag maakte duidelijk dat Duitsland als de enige schuldige van de oorlog werd aangewezen.

Welke oorlogen heeft Portugal gehad?

Portugal was het eerste Europese land dat een kolonie in Afrika stichtte (Ceuta in 1415), het was ook de laatste die zijn koloniën in Afrika verliet….

Portugese koloniale oorlog
Periode 4 februari 1961 – 25 april 1974
Partijen Portugal Zuid-Afrika Rhodesië MPLA UNITA FNLA PAIGC FRELIMO MLSTP FLEC Cuba

Hoe noemde de Duitsers het Verdrag van Versailles?

Het Verdrag van Versailles (Frans: Traité de Versailles), ook Vredesverdrag van Versailles of Vrede van Versailles genoemd, was een verdrag tussen Duitsland en de Entente.

Welke rol speelde Nederland bij het Verdrag van Versailles?

Op 28 juni 1919, precies honderd jaar geleden, werd in Versailles het verdrag ondertekend dat definitief een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Het vredesverdrag zou de kaart van Europa hertekenen. Het verdrag zorgde ook voor vertroebelde relaties met Nederland.

Hoe vaak past Nederland in Portugal?

Hoe groot is Portugal Portugal is ruim 2 keer zo groot als Nederland. Portugal is verdeeld in 10 provincies. Dat zijn van Noord naar Zuid: Minho, Trás-os-Montes, Douro, Beira Litoral, Beira Alta, Beira Baixa, Ribatejo, Estremadura, Alentjo en nog Algarve.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven