Wat werd er op de conferentie van Jalta in 1945 besproken?

Wat werd er op de conferentie van Jalta in 1945 besproken?

De afspraken van de Conferentie van Jalta De Sovjet-Unie zou zich, in ruil voor dat laatste, mengen in de oorlog met Japan. Ook werd afgesproken dat de ‘Grote Drie’ Europa economisch en politiek gezien zouden helpen na de naziperiode. En dat het bevrijde Europa zich vrij en democratisch kon ontwikkelen.

Wat was het doel van Stalin?

Stalin liet veel cruciale industrieën ontmantelen en verplaatsen, zodat deze niet in Duitse handen vielen. Verder zorgde hij voor de snelle totstandkoming van een goedlopende Russische oorlogseconomie. Van groot belang was dat Stalin liet zien dat hij een man van staal was.

Welke landen zitten in het Oostblok?

Militair waren de landen gebonden via het Warschaupact, economisch via de Comecon. Naast de Sovjet-Unie bestond het Oostblok uit Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Tsjechoslowakije, Polen en de Duitse Democratische Republiek (DDR). Soms worden Joegoslavië en Albanië ook tot het Oostblok gerekend.

Wat werd er afgesproken bij de conferentie van Potsdam?

Op de conferenties van Jalta en Potsdam probeerden de geallieerden overeenstemming te bereiken over de vraag wat er met Duitsland moest gebeuren na de oorlog. Wel kwamen Stalin, Roosevelt en Churchill in februari 1945 in Jalta overeen dat Duitsland in bezettingszones verdeeld zou worden.

Wat wilde Stalin?

Stalin wilde de economie groter maken door meer mensen in de industrie te laten werken, en bijvoorbeeld minder op kleine boerderijtjes op het platteland. Om de economie succesvoller te maken, moesten alle fabrieken werken met de plannen die de Partij maakte. Daar stond bijvoorbeeld in hoeveel ze moesten produceren.

Hoe kwam Stalin aan zijn eind?

Op 1 maart 1953, na een avondje stevig drinken, trof Stalins personeel hem bewusteloos op de vloer aan. Ze zetten de Sovjetleider op een bank, maar lieten pas na een dag hulp komen. Uit sectie bleek dat Stalin was gestorven aan een hersenbloeding, mogelijk als gevolg van verkalkte aderen in zijn hoofd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven