Wat wordt er gevierd tijdens het feest van St Lucia?

Wat wordt er gevierd tijdens het feest van St Lucia?

Op 13 december wordt de 400 jaar oude traditie van St. Lucia, de ‘koningin van het licht’, gevierd met kerkconcerten en optochten. Op de dag van St. Lucia loopt een jong meisje verkleed als Lucia voorop in een optocht van licht.

Waar wordt het Luciafeest gevierd?

Het Luciafeest word voornamelijk in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd. In Zweden begint met het Luciafeest de kerstperiode. Lucia is het latijnse woord voor ‘Licht’. Het Luciafeest is een lichtfeest en heeft elementen van het oudere midwinterfeest overgenomen.

Wat betekent Santa Lucia?

St. -Lucia was volgens een legendarische passio martelares in Syracuse omstreeks 304, dus waarschijnlijk tijdens Diocletianus. Kerkelijke feestdag: 13 december. Al in de Middeleeuwen werd zij zeer vereerd en in verband met de betekenis van haar naam (‘licht’) werd zij patrones bij oogziekten.

Wat draagt de heilige Lucia als attributen?

Vanwege de legende over de uitgestoken ogen is Sint Lucia de beschermheilige van blinden en opticiens. Sinds de 14e eeuw wordt Sint-Lucia vaak afgebeeld met een schaal waarop een paar ogen ligt. Onder de oudste afbeeldingen waarop dit attribuut voorkomt zijn schilderingen van Pietro Lorenzetti in Florence.

Wie viert het Luciafeest?

Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in de andere Noordse landen (Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland) gevierd.

Wat betekent de naam Lucia?

Lucia is afgeleid van Lucius. Lucius is een jongensnaam die is afgeleid van het Latijnse woord ‘lux’, dat ‘licht’ betekent. In de Romeinse tijd werd Lucius al als voornaam gebruikt. Zowel de naam Lucius als de vrouwelijke variant Lucia waren al vroeg in de middeleeuwen over heel Europa verspreid.

Welke taal spreken ze in St Lucia?

Engels
Saint Lucia/Officiële talen

Welke patroonheilige zijn er?

Bekende beschermheiligen heden en verleden

  • Sint Agatha voor klokkenmakers.
  • Sint Ambrosius van Milaan voor imkers.
  • Sint Andreas voor vissers.
  • Sint Antonius voor verloren voorwerpen.
  • Sint Cecilia voor muziek.
  • Sint Christoffel voor reizigers.
  • Sint Clara voor de televisie.
  • Sint Hubertus voor de jacht.

Hoe groot is Sint Lucia?

617 km²
Saint Lucia/Oppervlakte

Waar pitons Bergen vulkanen Lucia eiland?

Aan de zuidwestkust van het eiland liggen twee vulkanische pluggen, de Pitons, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. De Pitons maken net als de Sulphur Springs deel uit van de caldera Qualibou (ook wel Soufrière Volcanic Centre genoemd), die 32.000 tot 39.000 jaar geleden ontstaan is door een grote eruptie.

Wat is een beschermheilige?

Een beschermheilige, ook wel patroonheilige, schutspatroon of kortweg patroon, patrones of patrocinium genoemd, is in de Katholieke Kerk een heilige of een engel die wordt beschouwd en vereerd als beschermer van een stad, land, kerk, voorwerp, gilde, beroepsgroep of individu.

Welke heilige voor welke ziekte?

“Bid tot Sint-Rochus, de patroonheilige van besmettelijke ziekten” In de katholieke kerk is Sint-Rochus de patroonheilige van de pestlijders. Hij wordt aangeroepen in tijden van besmettelijke ziekten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven