Inhoudsopgave
- 1 Wat zegt de Algemene wet bestuursrecht over de termijn waarop een beslissing moet zijn genomen op een aanvraag?
- 2 Is het weigeren van een vergunning een besluit?
- 3 Wat is het verschil tussen bekendmaking en mededeling van een besluit?
- 4 Is een verordening een algemeen verbindend voorschrift?
- 5 Is er sprake van een besluit?
- 6 Is een APV een besluit?
Wat zegt de Algemene wet bestuursrecht over de termijn waarop een beslissing moet zijn genomen op een aanvraag?
Beslistermijn voor aanvragen De overheid moet binnen een vastgestelde periode een beslissing nemen over uw aanvraag. Deze periode heet de beslistermijn. De overheid moet in ieder geval binnen 8 weken een besluit nemen of een nieuwe beslistermijn bekendmaken.
Is het weigeren van een vergunning een besluit?
De bovenstaande uitspraak laat zien dat in gevallen waarin een omgevingsvergunning (of andere positieve beschikking) van rechtswege kan ontstaan op basis van een daartoe strekkende aanvraag, dit niet kan worden voorkomen met een schriftelijke weigering van het bevoegd gezag om een besluit daarop te nemen.
Welke eisen stelt de Awb aan de totstandkoming van een besluit?
Een besluit is een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, die een publiekrechtelijke rechtshandeling inhoudt (art. 1:3 lid 1 Awb). Mondelinge beslissingen en tekens zijn dus geen besluiten. (Wél kan een mondelinge beslissing (kort) daarna op schrift gesteld worden, zodat alsnog een besluit ontstaat.)
Welke wetten behoren tot het algemene deel van het bestuursrecht?
Het algemeen bestuursrecht wordt in de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) behandeld. In deze wet worden algemene regels gegeven over de rechts- bescherming, handhaving en bijvoorbeeld de begrippen bestuursorgaan, dele- gatie, attributie, mandaat, besluit en beschikking.
Wat is het verschil tussen bekendmaking en mededeling van een besluit?
In het eerste geval geschiedt de bekendmaking door toezending of uitreiking aan hen tot wie het besluit is gericht; in het andere geval door een meer algemeen gerichte kennisgeving. De mededeling onderscheidt zich van de bekendmaking doordat de werking van het besluit daarvan niet afhankelijk is.
Is een verordening een algemeen verbindend voorschrift?
Naast de rijksoverheid kunnen gemeenten, provincies en waterschappen avv’s uitvaardigen. De meeste provinciale verordeningen vallen in deze categorie. Andere voorbeelden zijn de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), bestemmingsplannen en de maatregelen waarin gemeenten koopzondagen en het parkeerbeleid vastleggen.
Kan een omgevingsvergunning geweigerd worden?
Voor het instellen van een beroep tegen een weigering van omgevingsvergunning, gelden de volgende regels: Tegen een weigering van omgevingsvergunning door de gemeente, zal u beroep moeten indienen bij de provincie. Dit moet binnen de 30 dagen na de weigering.
Wat is het gevolg als een besluit niet tijdig wordt genomen?
Dwangsom bij niet tijdig beslissen Nadat de ingebrekestelling is ontvangen, heeft het bestuursorgaan nog twee weken de tijd om een besluit te nemen. Bij het uitblijven daarvan verbeurt het bestuursorgaan een dwangsom per dag – vanaf 20 euro per dag – met een maximum van € 1.260,–.
Is er sprake van een besluit?
Een besluit is in de Nederlandse wetgeving een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. Om een ontvankelijk bezwaar in te dienen tegen een overheidsbeslissing, dient er sprake te zijn van een besluit in de zin van de Awb.
Is een APV een besluit?
Sommige besluiten, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente, zijn uitgesloten van bezwaar en beroep. In het geval dat er tegen een besluit geen bezwaar of beroep mogelijk is, kunt u soms toch nog via de burgerlijke rechter een schadevergoeding krijgen.
Wat staat er in de Algemene wet bestuursrecht?
Wat is de Awb? In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) staan voor alle bestuursorganen van Nederland de procedureregels voor het nemen van een besluit. Voor burgers staan er spelregels voor bezwaar en (hoger) beroep (rechtsbescherming) in.
Welke rechtbank is bevoegd bestuursrecht?
Als beroep wordt ingesteld tegen een beschikking van een bestuursorgaan, behorende tot de centrale overheid of een daarmee gelijkgesteld bestuursorgaan, is de rechtbank van de woonplaats van de indiener van het beroepschrift bevoegd.