Wat zijn antihistaminica tabletten?

Wat zijn antihistaminica tabletten?

Dit zijn de meest bekende “anti-allergie” tabletten. Ze worden ook gebruikt bij mensen met bijvoorbeeld hooikoorts. Ze blokkeren de werking van histamine die vrijkomt uit de mestcel. Er zijn vele soorten H1-antihistaminica zoals (levo)cetirizine, (des)loratidine, fexofenadine, mizolastine, kestine, ketotifen, etc.

Hoeveel antihistamine innemen?

Standaarddosering die in Nederland wordt gebruikt bij de behandeling van chronische urticaria is voor cetirizine, ebastine en rupatadine 10mg / dag. Voor fexofenadine is dit 180mg / dag en voor levocetirizine en desloratadine 5mg / dag.

Waar koop je antihistamine?

Antihistaminica neusspray In Nederland is er op dit moment één soort neusspray met antihistamine vrij verkrijgbaar bij de drogist. Dat is de neusspray van Carelastin. Deze neusspray werkt bij allergieklachten (bijv. verstopte neus, loopneus, niezen, jeukende neus) en werkt snel (binnen 15 minuten).

Waar is antihistaminica voor?

Antihistaminica (enkelvoud: “ antihistaminicum” ) worden oraal (= inname via de mond) of via injectie in de spier toegepast bij de symptomatische behandeling van allergische aandoeningen die berusten op het vrijkomen van histamine waaronder: urticaria (netelroos) , (atopisch) eczeem, andere huidziekten berustend op …

Wat is de werking van antihistaminica bij hoesten?

Antihistaminica zijn middelen die allergische reacties onderdrukken. Ze blokkeren de werking van het lichaamseigen histamine. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact is geweest met een allergeen (een stof waar iemand allergisch voor is).

Wat is een goede antihistamine?

Meest gebruikt zijn cetirizine, loratadine en desloratadine. Cetirizine en loratadine hebben de voorkeur bij milde hooikoortsklachten die af en toe voorkomen. Voor bepaalde groepen mensen is cetirizine iets minder geschikt.

Hoe lang mag je antihistamine gebruiken?

Je kunt hooikoorts pillen innemen op het moment dat je last hebt van symptomen, zoals een jeukende neus, een loopneus en brandende of tranende ogen. Deze hooikoorts tabletten kun je het hele hooikoortsseizoen gebruiken om de klachten te verlichten.

Wat gebeurt er als je teveel antihistamine?

In het algemeen kunnen tekenen van overdosering met antihistaminica, die in behandeldoseringen nauwelijks versuffende en effecten op een deel van het zenuwstelsel (anticholinerg) hebben, mild of afwezig zijn (misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid, droge mond en transpireren).

Welke antihistamine bij zonneallergie?

antihistaminica oraal: Cetirizine tabletten – werken antiallergisch. Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

Wat is de beste antihistamine?

Hooikoorts tabletten die antihistamines bevatten, werken het beste. Dat zijn bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine. De meeste mensen gebruiken cetirizine hooikoorts tabletten of loratadine hooikoorts tabletten. Deze medicijnen kun je zonder recept kopen.

Wat zijn de meest algemene bijwerkingen van antihistaminica?

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

  • Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid.
  • Hoofdpijn en duizeligheid.
  • Droge mond, keel of neus.
  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

Wat is niet sederende antihistaminica?

‘Niet-sederende’ antihistaminica: sedatie treedt in het algemeen niet op (beperkte passage bloed-hersenbarrière), wel een enkele maal slaperigheid; bij (relatieve) overdosering: hartritmestoornissen door verlenging van het QT-interval, dit kan leiden tot ventriculaire ritmestoornissen zoals ’torsade de pointes’.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven