Wat zijn bijtende producten?

Wat zijn bijtende producten?

Bijtend. Product heeft een vernietigend effect op lichaamsweefsels als huid, ogen en slokdarm en veroorzaakt brandwonden. Daarnaast kan het product textiel, hout en metaal aantasten. Voorbeelden: gootsteenontstopper, verdund zoutzuur (30%) en sterke ontkalkingsmiddelen.

Wat te doen bij accuzuur op huid?

Direct een arts raadplegen! Zuurspatten op de huid en kleding onmiddellijk met soda of zeepsop neutraliseren en met veel water naspoelen. Heb je accuzuur ingeslikt, spoel dan direct je mond, eventueel een kleine hoeveelheid water drinken (maximaal 1 glas) en raadpleeg onmiddellijk een arts.

Hoe lang spoel je bij giftige stoffen op de huid?

Spoel dan onmiddellijk. Gebruik bij voorkeur spoelvloeistof of anders lauw water. Spoel de huid tenminste 45 minuten met lauw water of spoel totdat een zorgprofessional het overneemt.

Welke stof is niet bijtend?

Petroleumproducten: lampenolie, wasbenzine, meubelolie. Overige stoffen: planten, paddenstoelen, medicijnen, sigaretten.

Wat is corrosief?

Corrosief is een materie-eigenschap en betekent dat een stof andere stoffen waarmee hij in contact komt kan vernietigen of onherstelbaar beschadigen. In geval van contact met weefsel zoals de huid veroorzaakt een dergelijke stof brandwonden. Ook inademen van een corrosieve stof kan gevaarlijk zijn.

Welke producten zijn gevaarlijk?

Bij de producten voor dagelijks gebruik waarvan één slok gevaarlijk kan zijn, onthouden we vooral de bijtende producten (ontstoppers, zoutzuur..) die zware brandwonden veroorzaken, de petroleumproducten (lampolie, meubelvernieuwer waarvan enkele druppels een chemische longontsteking kunnen veroorzaken), methanol en …

Wat te doen bij brandwond met zuur?

Therapie: Bij contact zo snel mogelijk de huid spoelen met lauwwarm stromend water gedurende 10-20 minuten. In laboratoria zijn hiervoor nooddouches aanwezig. Kleding en schoenen die in aanraking zijn geweest met de stof uittrekken.

Kunnen giftige stoffen via de huid opgenomen worden?

De opname van vloeibare en vaste giftige stoffen vindt meestal plaats via de mond. Door de huid nemen we vooral vloeistoffen op. Onder andere oplosmiddelen en ontvettingsmiddelen kunnen via de huid in het lichaam opgenomen worden.

Hoe lang spoelen bij bijtende stof op arm?

Spoel de huid met lauw, stromend water gedurende minstens 30 minuten. Raadpleeg een arts als het letsel ernstiger is dan een lichte roodheid, bijvoorbeeld als het gaat om een wit- of grijsverkleuring, afschilferen, blaarvorming … Bij ernstige gevallen zal een behandeling in een brandwondencentrum nodig zijn.

Wat doe je in geval van vergiftiging?

Wat doe je?

  1. Bel meteen het Antigifcentrum op het nummer 070 245 245. Bezorg hen de nodige informatie:
  2. Volg het advies van het Antigifcentrum strikt op.
  3. Alarmeer indien nodig ook 112 voor gespecialiseerde hulp.
  4. Controleer het bewustzijn en ademhaling.
  5. Is reanimatie nodig?

Wat te doen bij niet-bijtende stoffen?

Bij bijtende stoffen laat je een volwassen slachtoffer de mond spoelen (uitspugen!) en eventueel een kleine hoeveelheid water drinken (maximaal 1 glas) om keel en slokdarm te spoelen. Bij niet-bijtende stoffen mag het slachtoffer niet drinken, omdat dan de stoffen sneller worden opgenomen in het lichaam.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven