Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de bijwerkingen van Prolia?
- 2 Is Prolia veilig?
- 3 Welke medicijnen zijn er voor osteoporose?
- 4 Hoe lang bijwerkingen denosumab?
- 5 Wat is een Prolia injectie?
- 6 Wat is Prolia injectie?
- 7 Wat te doen om osteoporose tegen te gaan?
- 8 Is er een alternatief voor alendroninezuur?
- 9 Wat is de werking van Prolia?
- 10 Wanneer wordt Prolia toegediend?
Wat zijn de bijwerkingen van Prolia?
Mogelijke bijwerkingen: spierpijn of pijn in uw gewrichten, vooral van armen of benen. Verder infecties, zoals blaasontsteking of bronchitis, verstopping, haaruitval en huiduitslag. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Xgeva-injecties zijn sterker werkzaam.
Is Prolia veilig?
Osteoporosepatiënten die Prolia (denosumab) gebruiken mogen niet stoppen met dit geneesmiddel zonder overleg met huisarts of specialist. Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten mogelijk een terugval in botmassa ontstaat, wat kan leiden tot wervelinzakkingen en/of fracturen.
Hoe lang moet ik Prolia gebruiken?
Om botbreuken en ingezakte wervels zoveel mogelijk te voorkomen is jarenlange behandeling nodig (meestal vijf jaar). Denosumab wordt eens in de zes maanden met een injectie onder de huid (= subcutaan) toegediend, meestal in de buik of in het dijbeen.
Welke medicijnen zijn er voor osteoporose?
Welke medicijnen worden gebruikt bij botontkalking?
- Calcium. Calcium (kalk) zorgt voor een toename van de hoeveelheid calcium in uw bloed.
- Bisfosfonaten.
- Calcitonine.
- Denosumab.
- Selectieve Estrogen Receptor Modulatoren (SERM`s)
- Teriparatide.
- Nandrolon.
Hoe lang bijwerkingen denosumab?
De Xgeva-injectie wordt door een arts of verpleegkundige toegediend, eenmaal in de 4 weken. Mogelijke bijwerkingen: spierpijn of pijn in uw gewrichten, vooral van armen of benen. Verder infecties, zoals blaasontsteking of bronchitis, verstopping, haaruitval en huiduitslag. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
Wat doet bisfosfonaat?
Meestal wordt het medicijn zoledroninezuur (Zometa®) voorgeschreven. Het doel van de behandeling met bisfosfonaat is het verkleinen van de kans op het ontstaan van uitzaaiingen bij borstkanker. Sinds 2015 wordt de behandeling met bisfosfonaten gegeven met als doel de kans op uitzaaiingen te verkleinen.
Wat is een Prolia injectie?
Denosumab is een medicijn dat wordt gebruikt om osteoporose behandelen. Met denosumab worden uw botten sterker en remt u de botafbraak en het inzakken van de wervels.
Wat is Prolia injectie?
Prolia bevat denosumab, een eiwit (monoklonaal antilichaam) dat de werking van een ander eiwit verstoort, met als doel botverlies en osteoporose (botontkalking) te behandelen. Een behandeling met Prolia maakt het bot sterker zodat het minder snel zal breken. Bot is levend weefsel dat voortdurend wordt vernieuwd.
Is denosumab een bisfosfonaat?
Denosumab is een humaan monoklonaal antilichaam. Het wordt, in tegenstelling tot bisfosfonaten, niet opgenomen in de botmatrix, maar beperkt de vorming, overleving en activiteit van osteoclasten door zich te binden aan het cytokine RANKL en gaat zo de botafbraak tegen.
Wat te doen om osteoporose tegen te gaan?
In het kort
- U houdt uw botten sterk als u: veel beweegt, elke dag 30 minuten of meer.
- Veel mensen hebben extra vitamine D nodig. Bijvoorbeeld als u een getinte of donkere huid heeft.
- Soms is het nuttig om ook extra kalk of medicijnen te nemen tegen botontkalking.
- Houd uw spieren sterk met oefeningen.
Is er een alternatief voor alendroninezuur?
Als er contra-indicaties zijn of je het medicijn niet kunt gebruiken, zijn er alternatieven voor alendroninezuur, namelijk: risedroninezuur (tabletten), zoledroninezuur (infuus) en denosumab (injectie). Bij voorkeur wordt risedroninezuur gebruikt als alternatief. Zoledroninezuur en denosumab zijn tweedekeusmiddelen.
Wat voor soort medicijn is denosumab?
Denosumab remt de botafbraak en versterkt de botten. Artsen schrijven het voor bij botontkalking (osteoporose) en bij sommige vormen van kanker waarbij botverlies optreedt of een grote kans op botbreuken bestaat.
Wat is de werking van Prolia?
Prolia bevat denosumab, een eiwit (monoklonaal antilichaam) dat de werking van een ander eiwit verstoort, met als doel botverlies en osteoporose (botontkalking) te behandelen. Een behandeling met Prolia maakt het bot sterker zodat het minder snel zal breken. Bot is levend weefsel dat voortdurend wordt vernieuwd.
Wanneer wordt Prolia toegediend?
Prolia wordt eenmaal per zes maanden toegediend in de vorm van een onderhuidse injectie van 60 mg in de dij, de buik of de achterkant van de arm. De arts moet ervoor zorgen dat de patiënt tijdens de behandeling met Prolia calcium- en vitamine D-supplementen krijgt. Prolia kan worden toegediend door eenieder die geleerd heeft injecties te geven.
Prolia is verkrijgbaar als oplossing voor injectie in voorgevulde spuiten, die elk 60 mg denosumab bevatten. Prolia wordt eenmaal per 6 maanden toegediend in de vorm van een onderhuidse injectie van 60 mg in de dij, de buik of de achterkant van de arm.
Hoe wordt Prolia gebruikt bij osteoporose?
Prolia wordt gebruikt voor de behandeling van: osteoporose bij vrouwen na de menopauze (postmenopauzaal), waardoor het risico op een fractuur van een wervel, heup of een ander bot wordt verminderd. botverlies dat wordt veroorzaakt door een daling van het hormoongehalte in het bloed (testosteron) als gevolg van een operatie